5
(2360)

Sernik z brzoskwiniami i bezą na kruchym spodzie to świetny przepis na Wielkanoc. Taki właśnie sernik zawsze gościł w moim rodzinnym domu na Święta. Sernik jest niezwykle delikatny, a dzięki brzoskwiniom dodatkowo zyskał „soczystości”. Smakuje idealnie do kawy.

Zapraszam po inne przepisy na serniki tutaj 🙂

Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami
Sernik z brzoskwiniami

Składniki na foremkę 25×25 cm lub 35x25cm

Ciasto

  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła

Masa twarogowa

  • 1kg twarogu z wiaderka
  • 4 jajka
  • 2 żółtka
  • 3 budynie waniliowe bez cukru (po 40 g każdy)
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła

Beza

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru

Dodatkowo

  • 1 puszka brzoskwiń
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

Ciasto

Wszystkie składniki szybko zagnieść lub wyrobić w robocie.
Ciasto podzielić na pół. Jeden kawałek ciasta owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki. Drugi kawałek ciasta wyłożyć równomiernie do wyłożonej papierem foremki, ponakłuwać i włożyć do zamrażarki lub lodówki. (Do lodówki na minumum 1 godzinę, do zamrażarki można krócej).

Piec ok 15 minut w 200 stopni, aż się ładnie zarumieni.
Ostudzić.

Masa twarogowa

Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch. 
Wbijać po jednym żółtku a następnie po jednym jajku, cały czas ucierając (ok. 5 min). 
Dodawać stopniowo twaróg a na końcu budynie waniliowe w proszku i miksować na wolnych obrotach. 
Twaróg wylać na podpieczony spód.

Beza

Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i ubijać przez około 5 minut.

Wykończenie

Brzoskwinie pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć na wylanym do foremki twarogu. Na to wyłożyć równomiernie ubite białka. Na wierzch „skubać” kawałki ciasta, które chłodziło się w lodówce. Można też zetrzeć ciasto na tarce.

Piec 60 minut w 180 stopniach (góra/dół).

Mniej więcej w połowie pieczenia sprawdzić, czy ciasto nie przypieka się zbytnio od góry, jeśli tak, to można przykryć je folią aluminiową.

Sernik ostudzić i schłodzić w lodówce. Posypać cukrem pudrem przed podaniem.

Sernik z brzoskwiniami
Sernik z brzoskwiniami
Sernik z brzoskwiniami
Sernik z brzoskwiniami

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2360

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *