4.9
(274)

Od dawna marzył mi się sernik z jagodami. Do tego ułatwiłam sobie zadanie i postanowiłam zrobić spód z czekoladowych herbatników 🙂 Osobiście wolę serniki wilgotne i mięciutkie, zamiast tych suchych i zwartych, dlatego też trzeba poczekać zanim wyjmie się sernik z formy i dobrze go schłodzić, żeby się nie rozleciał. Efekt natomiast jest pyszny 🙂

Zapraszam też po przepisy na inne serniki tutaj 🙂

Sernik z jagodami

Składniki

Spód:

  • 250 g herbatników czekoladowych lub maślanych
  • 100 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 1 kostka masła (200 g)
  • 4 jajka
  • 2 żółtka
  • 2 budynie waniliowe (po 40 g każdy, bez cukru)
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka cukru (200-250g)

Dodatkowo:

  • 300 g jagód
  • 1 łyżka mąki do obsypania jagód
  • cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE

Spód:

  • Herbatniki pokruszyć.  Masło rozpuścić i wlać do herbatników. Wymieszać łyżką i równomiernie wyłożyć do wyłożonej papierem tortownicy.

Masa serowa:

  • Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch. 
  • Wbijać po jednym żółtku a następnie po jednym jajku, cały czas ucierając (ok. 5 min). 
  • Dodawać stopniowo twaróg a na końcu budynie waniliowe i miksować na wolnych obrotach. 

Wykończenie:

  • Na spód wylać masę twarogową. Na wierzch wyłożyć posypane mąką jagody.
  • Piec 60-70 minut w 170 stopniach.
Sernik z jagodami
sernik z jagodami

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 4.9 / 5. Liczba głosów: 274

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *