0
(0)

Sernik z kajmakiem i orzechami to dość prosta propozycja na klasyczny sernik. Wystarczy wierzch ostudzonego sernika posmarować rozpuszczonym kajmakiem z dodatkiem zmielonych orzechów, jednak ten prosty dodatek sprawia, że nasz sernik jest niecodzienny.

Inne świąteczne przepisy znajdziecie tutaj 🙂

Sernik z kajmakiem i orzechami
Sernik z kajmakiem i orzechami

Składniki

Spód

  • 250 g herbatników zwykłych lub czekoladowych, mogą być też ciasteczka korzenne
  • 1/2 kostki masła

Masa twarogowa

  • 200 g śmietanki kremówki 32%
  • 60 g skrobi
  • 120 g cukru pudru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 5 jajek

Kajmak z orzechami

  • 1/2 puszki kajmaku o smaku krówkowym
  • 100 g orzechów włoskich

Przygotowanie

Spód

Ciastka rozdrobnić w malakserze na pył. Masło rozpuścić i wymieszać z ciasteczkami. Masą ciasteczkową wyłożyć foremkę kwadratową lub tortownicę.

Masa twarogowa

Zachować wskazaną kolejność.
Śmietankę zmiksować lekko ze skrobią. Dodać cukier puder i cukier waniliowy. Dokładnie zmiksować.
Dodawać stopniowo twaróg, cały czas miksując.
Na końcu dodać jajka, jedno po drugim w trakcie miksowania. Nie ubijać zbyt długo, tylko do uzyskania jednolitej masy.
Masę twarogową wlać na ciasteczkowy spód.
Piec 45 minut w 160 stopniach (termoobieg) lub 180 stopni góra/dół.

Kajmak z orzechami

Orzechy rozdrobnić. Kajmak rozupuścić w rondelku i wrzucić orzechy. Dokładnie wymieszać. Kajmakiem posmarować wierzch sernika. Sernik z kajmakiem i orzechami przechowywać w lodówce.

Sernik z kajmakiem i orzechami
Sernik z kajmakiem i orzechami

Oceń przepis!

[rate]

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie

 i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *