5
(2843)

Sernik z kajmakiem to sernik z twarogu z wiaderka z dodatkiem kajmaku, przygotowany na spodzie brownie i polany mleczną czekoladą. Jest to z pewnością super propozycja dla łasuchów 🙂

Zapraszam też po inne przepisy na inne serniki tutaj 🙂

Sernik z kajmakiem

Sernik z kajmakiem

Składniki na tortownicę o średnicy 28 cm

Spód

  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 120 g masła
  • 70 g mielonych migdałów
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru

Masa serowa

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 240 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 4 jajka + 1 zółtko
  • 2 budynie o smaku toffi/krówki
  • 90 g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 puszka kajmaku

Polewa

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 ml śmietanki kremówki 30%

Przygotowanie

Spód

Piekarnik nagrzać do 175 stopni C.
Czekoladę połamać i umieścić w rondelku razem z masłem. Rozpuścić na małym ogniu, nie doprowadzać do wrzenia. Lekko ostudzić. Jajka, cukier, migdały, mąkę i proszę do pieczenia zmiksować z roztopioną czekoladą. Wylać masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut.

Masa twarogowa

Twaróg zmiksować na wolnych obrotach z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać kajmak i zmiksować na wolnych obrotach. Zeskbrobać boki miski. Dodawać jajko, jedno po drugim, za każdym razem miksując pomiędzy kolejnym dodaniem. Dodać śmietankę i wymieszać. Na końcu dodać budynie w proszku i delikatnie wymieszać masę serową. Wylać na podpieczony, ostudzony spód.

Piec 60 minut.

Polewa

Czekoladę rozpuścić w podgrzanej śmietance. Polać ostudzony sernik. Schłodzić w lodówce

Sernik z kajmakiem
Sernik z kajmakiem
Sernik z kajmakiem
Sernik z kajmakiem

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2843

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *