5
(1)

Uwielbiam serniki. A że ostatnio truskawki daję gdzie się tylko da, póki jest ich nadmiar, to powstało takie właśnie połączenie 🙂 Sernik jest bardzo mokry i mięciutki. Jeżeli ktoś lubi bardziej zwarte serniki to można dodać trochę mąki ziemniaczanej do twarogu. Wtedy też lepiej użyć twarogu z kostki a nie z wiaderka.

Sernik z musem truskawkowym

Składniki

Spód:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 125 g masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu (jeśli w kostce to 3-krotnie zmielonego lub taki z wiaderka)
  • 1 kostka masła
  • 6 jajek
  • 2 bydynie śmietankowe
  • 1,5 szklanki cukru

Mus truskawkowy:

  • 800 g truskawek
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny

PRZYGOTOWANIE

Spód:

  • Składniki na ciasto zagnieść, ciasto zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
  • Ciasto równo rozwałkować w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Masa serowa:

  • Masło utrzeć z cukrem.
  • Następnie wbijać po jednym jajku cały czas ucierając.
  • Dodawać stopniowo twaróg a na końcu budynie.
  • Wylać masę serową na spód.
  • Piec 60-70 minut w 170 stopniach.

Mus truskawkowy:

  • Gdy sernik całkowicie wystygnie zrobić mus truskawkowy.
  • Truskawki zmiksować blenderem z cukrem.
  • Żelatynę rozpuścić w 40 ml wody. Ostudzoną wlać do truskawek i dokładnie wymieszać.
  • Mus wylać na sernik.
  • Włożyć na parę godzin do lodówki. Następnie zdjąć obręcz tortownicy i udekorować sernik truskawkami.
Sernik z musem truskawkowym
sernik z musem truskawkowym

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *