5
(3165)

Seromakowiec, seromak, makowiec z serem, sernik z makiem – zwał jak zwał – są różne jego formy i wersje, jednak w smaku zazwyczaj smakuje podobnie. Jest to bez wątpienia świetne i niezawodne połączenie, które sprawdzi się nie tylko w okresie świątecznym! Ciasto jest przepyszne. Warstwa serowa jest niezwykle delikatna i puszysta, przez co ciasto nie jest za suche.

Zapraszam po przepisy na inne makowce tutaj 🙂

Seromakowiec
Seromakowiec

Seromakowiec
Seromakowiec

Seromakowiec
Seromakowiec

Składniki na dużą blaszkę o wymiarach ok 26×38 cm

Spód

  • 3 żółtka
  • 30 g cukru pudru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła

Masa makowa

  • 500 g maku
  • 1,5 szklanki cukru
  • 150 g orzechów włoskich
  • 5 jajek
  • 2 łyżki bułki tartej
  • aromat migdałowy
  • ok 700 ml mleka

Masa serowa

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 200 g mascarpone
  • 5 jajek
  • 200 g masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • aromat waniliowy

Przygotowanie

Spód

  1. Wszystkie składniki szybko zagnieść lub wyrobić w robocie.
  2. Ciasto wyłożyć równomiernie do prostokątnej blaszki, ponakłuwać i włożyć do zamrażarki lub lodówki. (Do lodówki na minumum 1 godzinę, do zamrażarki można krócej).
  3. Piec ok 15 minut w 200 stopni, aż się ładnie zarumieni.
  4. Ostudzić.

Masa makowa

  1. Mak wsypać do garnka i zalać mlekiem, zagotować i gotować przez około 20 minut. Odcedzić nadmiar mleka.
  2. Mak zmielić w maszynce do mielenia lub zmiksować partiami w malakserze o bardzo dużej mocy.
  3. Oddzielić żółtka od białek.
  4. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
  5. Dodać zmielony mak, posiekane drobno orzechy bułkę tartą i aromat (ja daję cały).
  6. Wymieszać.
  7. Do masy makowej trzeba jeszcze dodać ubite na sztywno białka, jednak dobrze zrobić to przed samym połączeniem (o tym później).

Masa serowa

  1. Żółtka oddzielić od białek.
  2. Żółtka utrzeć z miękkim masłem i cukrem. Dodać twaróg i mascarpone i zmiksować.
  3. Dodać budynie w proszku oraz aromat i dokładnie wymieszać.
  4. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w masę serową, mieszając szpatułką.

Wykończenie

  1. Do masy makowej dodać ubite na sztywno białka i wymieszać.
  2. Masę makową wyłożyć równomiernie na podpieczony spód.
  3. Na mak wylać masę serową i wyrównać.
  4. Piec 70 minut w 175 stopniach.
  5. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Seromakowiec
Seromakowiec

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 3165

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *