Zrobiłam mały eksperyment. Były już tradycyjne rollsy cynamonowe. Czas na serowe 🙂 Ciasto robi się tak samo, a nadzienie to już nie problem 😉 Są świetne 😉

Składniki
Ciasto:
- 5 szklanek mąki
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżeczki drożdży instant
- 1/3 szklanki stopionego masła
- 2 jajka w temp. pokojowej
- 1 łyżeczka soli
Nadzienie:
- 1/2 kg sera półtłustego albo tłustego
- 1 żółtko
- 2-4 łyżki cukru (w zależności jak kto lubi)
- 1 cukier wanilinowy
- olejek waniliowy
PRZYGOTOWANIE
- Mleko podgrzać. Cukier wsypać do miski. Zalać mlekiem. Dodać drożdże i odstawić na 5 minut. Następnie dodać masło, jajka i sól. Wymieszać. Dodać stopniowo mąkę i zagniatać ciasto, aż będzie jednolite. Odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
- Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować każdą na prostokąt.
- Ser zmiksować ze wszystkimi składnikami i rozsmarować na cieście.
- Zwałkować obie części w rulon i pociąć na równe kawałki (ok. 12)
- Ułożyć w odstępach na blachę i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut.
- Piec w temperaturze 200 stopni C przez 15 minut.
- Od razu po wyjęciu z piekarnika pędzelkiem polukrować (lukier z 5 czubatych łyżek cukru pudru i 2-3 łyżek gorącej wody).
