Serowe rollsy, czyli zawijana drożdżówka z serem

4.8
(147)

Zrobiłam mały eksperyment. Były już tradycyjne rollsy cynamonowe. Czas na serowe 🙂 Ciasto robi się tak samo, a nadzienie to już nie problem 😉 Są świetne 😉

Serowe rollsy, czyli zawijana drożdżówka z serem

Składniki

Ciasto:

  • 5 szklanek mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki drożdży instant
  • 1/3 szklanki stopionego masła
  • 2 jajka w temp. pokojowej
  • 1 łyżeczka soli

 Nadzienie:

  • 1/2 kg sera półtłustego albo tłustego
  • 1 żółtko
  • 2-4 łyżki cukru (w zależności jak kto lubi)
  • 1 cukier wanilinowy
  • olejek waniliowy

PRZYGOTOWANIE

  • Mleko podgrzać. Cukier wsypać do miski. Zalać mlekiem. Dodać drożdże i odstawić na 5 minut. Następnie dodać masło, jajka i sól. Wymieszać. Dodać stopniowo mąkę i zagniatać ciasto, aż będzie jednolite. Odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
  • Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować każdą na prostokąt.
  • Ser zmiksować ze wszystkimi składnikami i rozsmarować na cieście. 
  • Zwałkować obie części w rulon i pociąć na równe kawałki (ok. 12)
  • Ułożyć w odstępach na blachę i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut.
  • Piec w temperaturze 200 stopni C  przez 15 minut.
  • Od razu po wyjęciu z piekarnika pędzelkiem polukrować (lukier z 5 czubatych łyżek cukru pudru i 2-3 łyżek gorącej wody).
Serowe rollsy, czyli zawijana drożdżówka z serem

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 4.8 / 5. Liczba głosów: 147

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *