Słonecznikowiec czekoladowy z kremem z masy kajmakowej i karmelizowanego słonecznika. Niezwykle słodkie, ale do kawy idealne.
Składniki
Ciasto czekoladowe:
- 7 jajek
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki kakao
- 1 szklanka cukru
Krem:
- 200 g masła
- 600 g masy kajmakowej
- Karmelizowany słonecznik:
- 250 g słonecznika
- 8 łyżek cukru
- 4 łyżki mleka
- 70 g masła
Poncz:
- mocna kawa z kilku łyżeczek kawy
- 3 łyżeczki cukru
Polewa:
- ok. 100 ml śmietanki
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
PRZYGOTOWANIE
Ciasto:
- W pierwszej kolejności robimy ciasto. Piekarni nagrzewamy do 170 stopni. Szykujemy prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier i miksować jeszcze ok. 4 minuty. Następnie dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Na koniec dodać przesianą mąkę z kakao i delikatnie wymieszać.
- Piec 30 minut. Ostudzić. Przekroić na dwa blaty.
Słonecznik:
- W rondelku roztopić masło, dodać mleko, cukier oraz słonecznik. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć całość na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec tak długo, aż słonecznik będzie złocisty. (ok. 10-15 minut) Uważać, żeby się nie przypalił! Po upieczeniu od razu przesypać do metalowej miski (będzie łatwiej go pokruszyć jak wystygnie)
Krem:
- Miękkie masło utrzeć z masą kajmakową. Dodać pokruszony słonecznik i zmiksować.
Wykończenie:
- Wyłożyć jeden blat ciasta do blaszki. Nasączyć ponczem z kawy. Wyłożyć krem słonecznikowy. Przykryć drugim, nasączonym blatem czekoladowym.
- Przygotować polewę czekoladową: Śmietankę podgrzać w rondelku z czekoladą aż powstanie sos czekoladowy. Polać ciasto i dokładnie rozsmarować.
- Słonecznikowiec należy dobrze schłodzić.