4.9
(66)

Słonecznikowiec czekoladowy z kremem z masy kajmakowej i karmelizowanego słonecznika. Niezwykle słodkie, ale do kawy idealne.

Zapraszam po inne przepisy na ciasta czekoladowe tutaj 

Słonecznikowiec czekoladowy

Składniki

Ciasto czekoladowe:

  • 7 jajek
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru 

Krem:

  • 200 g masła
  • 600 g masy kajmakowej
  • Karmelizowany słonecznik:
  • 250 g słonecznika
  • 8 łyżek cukru
  • 4 łyżki mleka
  • 70 g masła

Poncz:

  • mocna kawa z kilku łyżeczek kawy
  • 3 łyżeczki cukru

Polewa:

  • ok. 100 ml śmietanki
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady

PRZYGOTOWANIE

Ciasto:

  • W pierwszej kolejności robimy ciasto. Piekarni nagrzewamy do 170 stopni. Szykujemy prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier i miksować jeszcze ok. 4 minuty. Następnie dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Na koniec dodać przesianą mąkę z kakao i delikatnie wymieszać. 
  • Piec 30 minut. Ostudzić. Przekroić na dwa blaty.

Słonecznik:

  • W rondelku roztopić masło, dodać mleko, cukier oraz słonecznik. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć całość na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec tak długo, aż słonecznik będzie złocisty. (ok. 10-15 minut) Uważać, żeby się nie przypalił! Po upieczeniu od razu przesypać do metalowej miski (będzie łatwiej go pokruszyć jak wystygnie)

Krem:

  • Miękkie masło utrzeć z masą kajmakową. Dodać pokruszony słonecznik i zmiksować.

Wykończenie:

  • Wyłożyć jeden blat ciasta do blaszki. Nasączyć ponczem z kawy. Wyłożyć krem słonecznikowy. Przykryć drugim, nasączonym blatem czekoladowym.
  • Przygotować polewę czekoladową: Śmietankę podgrzać w rondelku z czekoladą aż powstanie sos czekoladowy. Polać ciasto i dokładnie rozsmarować. 
  • Słonecznikowiec należy dobrze schłodzić.
Słonecznikowiec czekoladowy
slonecznikowiec

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 4.9 / 5. Liczba głosów: 66

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *