Smalec z fasoli z pajdą chleba

5
(2)

Smalec z fasoli to zdecydowanie zdrowsza wersja tego tradycyjnego. Sama byłam zdziwiona, jakie to jest dobre. Podając go na dobrym chlebie żytnim lub pełnoziarnistym z ogórkiem kiszonym można się prawie pomylić i stwierdzić, że smakuje bardzo podobnie do zwykłego smalcu 🙂

Smalec z fasoli z pajdą chleba

Składniki

  • 1 puszka fasoli lub
  • 2 cebule
  • 1 kwaśne jabłko
  • 6 suszonych śliwek
  • 2 liście laurowe
  • 1 ziele angielskie
  • 1 jałowiec
  • 1 goździk
  • ½ łyżeczki majeranku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE

  1. Jabłko obrać i pokroić w kosteczkę.
  2. Cebulę pokroić w kostce i wrzucić na patelnię z odrobiną oleju. Dodać pokrojone jabłko, ziele angielskie, jałowiec, goździka i liście laurowe. Smażyć chwilę razem na małym ogniu, aż cebulka się lekko zarumieni.
  3. Fasolę odcedzić i wrzucić do blendera razem z sosem sojowym, ¼ szklanki zimnej wody, szczyptą pieprzu i soli oraz majerankiem. Zmiksować na gładką pastę.
  4. Z cebuli wyjąć przyprawy. Śliwki pokroić w kosteczkę.
  5. Cebulę z jabłkami i śliwkami dodać do zmiksowanej fasoli. Całość zmiksować jeszcze przez sekundę, ale nie za długo, żeby nie wszystkie kawałki cebuli i śliwek się zmieliły – część powinna zostać w całości, żeby były wyczuwalne.
  6. Doprawić solą i pieprzem.
  7. Podawać z chlebem i ogórkiem kiszonym.
Smalec z fasoli z pajdą chleba

Inspiracja pochodzi stąd.

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *