Smalec z mięsem i cebulą to na pewno nie przekąska, na którą można sobie pozwolić za często. Ale raz kiedyś już tak. Smalczyk sprawdzi się idealnie na przekąskę imprezową, ze świeżym chlebem i ogórkiem kiszonym. Przepis na smalec jest prosty i przepyszny, nie jadłam lepszego. Domowy smalec jest najlepszy!
Inne przepisy na słone przekąski tutaj 🙂
Składniki 2 słoiki 0,5 litrowe
- 1 kg słoniny
- 150 g mielonej łopatki
- 3 cebule
- 2 łyżki mleka
- szczypta soli
Przygotowanie
- Słoninę pokroić w drobną kostkę. Wrzucić na patelnię i poczekać, aż wytopi się tłuszcz, a skwarki zaczną się lekko rumienić (10-15 minut).
- Po tym czasie wrzucić mięso i smażyć przez chwilę (około 2 minuty).
- Cebulę drobno posiekać i dorzucić na patelnię. Smażyć 5-10 minut na mniejszym ogniu, aż się zeszkli. Dodać mleko i szczyptę soli.
- Przelać do miski lub do słoików.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie