5
(1490)

Smalec z mięsem i cebulą to na pewno nie przekąska, na którą można sobie pozwolić za często. Ale raz kiedyś już tak. Smalczyk sprawdzi się idealnie na przekąskę imprezową, ze świeżym chlebem i ogórkiem kiszonym. Przepis na smalec jest prosty i przepyszny, nie jadłam lepszego. Domowy smalec jest najlepszy!

Inne przepisy na słone przekąski tutaj 🙂

Smalec z mięsem i cebulą
Smalec z mięsem i cebulą

Składniki 2 słoiki 0,5 litrowe

  • 1 kg słoniny
  • 150 g mielonej łopatki
  • 3 cebule
  • 2 łyżki mleka
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Słoninę pokroić w drobną kostkę. Wrzucić na patelnię i poczekać, aż wytopi się tłuszcz, a skwarki zaczną się lekko rumienić (10-15 minut).
  2. Po tym czasie wrzucić mięso i smażyć przez chwilę (około 2 minuty).
  3. Cebulę drobno posiekać i dorzucić na patelnię. Smażyć 5-10 minut na mniejszym ogniu, aż się zeszkli. Dodać mleko i szczyptę soli.
  4. Przelać do miski lub do słoików.
Smalec z mięsem i cebulą

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie

 i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1490

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *