Spaghetti Bolognese to jedno z klasycznych dań kuchni włoskiej. No i chyba jeden z najpopularniejszych makaronów. Dla mnie jest to przede wszystkim danie, które można zrobić błyskawicznie, dlatego często sięgam po ten przepis w tygodni, gdy jest mało czasu na gotowanie.

Składniki
- Makaron spaghetti
- 500 g mięsa mielonego, najczęściej używam wieprzowego, natomiast zdarzało mi się robić też z drobiowego
- 600 g passaty pomidorowej
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- oliwa do smażenia
- parmezan do posypania
- sól, pieprz, oregano, bazylia
PRZYGOTOWANIE
- Mięso podsmażyć na odrobinie oliwy.
- Cebulę drobno posiekać i dodać do mięsa. Smażyć, aż cebulka zmięknie. Dodać czosnek.
- Całość zalać passatą pomidorową.
- Przyprawić łyżeczką cukru, solą, pieprzem oregano i bazylią.
- Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut.
- Podawać z ugotowanym makaronem.
- Posypać startym parmezanem.

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!