5
(2)

Spaghetti Bolognese to jedno z klasycznych dań kuchni włoskiej. No i chyba jeden z najpopularniejszych makaronów. Dla mnie jest to przede wszystkim danie, które można zrobić błyskawicznie, dlatego często sięgam po ten przepis w tygodni, gdy jest mało czasu na gotowanie.

Spaghetti Bolognese

Składniki

  • Makaron spaghetti
  • 500 g mięsa mielonego, najczęściej używam wieprzowego, natomiast zdarzało mi się robić też z drobiowego
  • 600 g passaty pomidorowej
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • oliwa do smażenia
  • parmezan do posypania
  • sól, pieprz, oregano, bazylia

PRZYGOTOWANIE

  1. Mięso podsmażyć na odrobinie oliwy.
  2. Cebulę drobno posiekać i dodać do mięsa. Smażyć, aż cebulka zmięknie. Dodać czosnek.
  3. Całość zalać passatą pomidorową.
  4. Przyprawić łyżeczką cukru, solą, pieprzem oregano i bazylią.
  5. Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut.
  6. Podawać z ugotowanym makaronem.
  7. Posypać startym parmezanem.
Spaghetti Bolognese
spaghetti bolognese

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *