5
(2426)

Te pyszne spaghetti z kremowym pesto z cukinii to inspiracja zaczerpnięta podczas urlopu we Włoszech. Choć wybrzeże Amalfi słynie z dań, w których królują pomidory, to miałam okazję jeść również pyszne gnocchi właśnie w takim kremowym sosie z cukinii. Bardzo chciałam odtworzyć ten smak i muszę powiedzieć, że chyba się udało 🙂 Przepis jest bardzo szybki i smaczny – do przygotowania w około 30 minut.

Inne przepisy na obiady znajdziecie tutaj 🙂

Spaghetti z kremowym pesto z cukinii
Spaghetti z kremowym pesto z cukinii
Spaghetti z kremowym pesto z cukinii
Spaghetti z kremowym pesto z cukinii

Składniki na 4 porcje

  • 200-300 g makaronu spaghetti
  • 1 średnia cukinia
  • 150 g kremowego serka z ziołami typu Almette
  • 30 g parmezanu
  • 30 g orzechów nerkowca
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • pęczek szczypiorku

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni (góra, dół).
  2. Do naczynia żaroodpornego wrzucić pokrojoną w kostkę cukinię (ze skórką). Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i oliwę. Posypać 1 płaską łyżeczką soli i pieprzu oraz 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej. Wsypać orzechy nerkowca. Zamieszać dokładnie. Na środek naczynia wyłożyć kremowy serek.
  3. Piec 20 minut. W tym czasie ugotować makaron.
  4. Zawartość naczynia żaroodpornego zmiksować w malakserze lub blenderem ręcznym (jeśli jest gęste to dodać 2 łyżki wody z gotowania makaronu).
  5. Makaron wymieszać z kremowym sosem, startym parmezanem i posiekanym szczypiorkiem.
Spaghetti z kremowym pesto z cukinii
Spaghetti z kremowym pesto z cukinii
Spaghetti z kremowym pesto z cukinii
Spaghetti z kremowym pesto z cukinii
Spaghetti z kremowym pesto z cukinii
Spaghetti z kremowym pesto z cukinii

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2426

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

3 Comments

  1. Właśnie robię smakuje przepysznie😋

  2. Karolina says:

    Czy można bez piekarnika?

    1. niestety nie próbowałam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *