5
(898)

Stripsy z kurczaka z frytkownicy beztłuszczowej to pyszny sposób na przyrządzenie mięsa z kurczaka. Stripsy możemy podać jako danie samo w sobie z ziemniakami, frytkami lub innymi dodatkami. Możemy je wykorzystać również do domowych burgerów lub podać jako przekąskę na imprezie.

Dzięki smażeniu we frytkownicy beztłuszczowej ilość użytego tłuszczu jest praktycznie zerowa, a efekt jest porównywalny do stripsów z głębokiego tłuszczu. Mają chrupiącą panierkę, a w środku są pyszne i soczyste.

Zapraszam też po przepisy na inne obiady tutaj 🙂

Stripsy z kurczaka z frytkownicy beztłuszczowej
Stripsy z kurczaka z frytkownicy beztłuszczowej
Stripsy z kurczaka z frytkownicy beztłuszczowej
Stripsy z kurczaka z frytkownicy beztłuszczowej

Składniki na 6 stripsów

  • 1 pierś z kurczaka lub 6 polędwiczek z kurczaka
  • 1 jajko
  • 60 g płatków kukurydzianych
  • ulubione przyprawy, u mnie: sól, pieprz, bazylia, oregano, czosnek suszony, imbir mielony, sól ziołowa, papryka słodka
  • Oliwa w sprayu (jeśli nie mamy to odrobina oliwy w kieliszku + pędzelek)

Przygotowanie

  1. Pierś z kurczaka pokroić na 6 mniejszych pasków.
  2. Mięso przyprawić ulubionymi przyprawami. U mnie: sól, pieprz, bazylia, oregano, czosnek suszony, imbir mielony, sól ziołowa, papryka słodka.
  3. Płatki kukurydziane zmielić w malakserze.
  4. Każdy kawałek zamoczyć z obu stron w roztrzepanym jajku, a następnie dokładnie obtoczyć w zmielonych płatkach kukurydzianych.
  5. Ułożyć tak, by kawałki nie dotykały się nawzajem. Spryskać delikatnie oliwą po wierzchu lub lekko posmarować pędzelkiem. Smażyć w frytkownicy przez 8 minut w 200 stopniach.
  6. Stripsy można wykorzystać do domowych burgerów – u mnie bułka z keczupem, majonezem i musztardą, czerwona cebula, sałata, ser zółty i dwa kawałki kurczaka 🙂
Stripsy z kurczaka z frytkownicy beztłuszczowej
Stripsy z kurczaka z frytkownicy beztłuszczowej
Stripsy z kurczaka z frytkownicy beztłuszczowej
Stripsy z kurczaka z frytkownicy beztłuszczowej

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie

 i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 898

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *