5
(2765)

Strucla makowa

Strucla makowa to obowiązkowa pozycja wypiekowa na Święta. Gościła od zawsze w moim domu i kojarzy mi się przede wszystkim z wypiekami mojej Babci. Miękkie ciasto drożdżowe i wilgotna masa makowa to jest połączenie doskonałe. Dla mnie strucla musi być właśnie leciutka i delikatna, a nadzienie wilgotne, nie może być za suche.

Zapraszam też po inne przepisy na makowce tutaj.

Strucla makowa
Strucla makowa

Strucla makowa
Strucla makowa

Składniki na 1 dużą strucle lub 2 małe

Ciasto drożdżowe

  • 125 ml letniego mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • 320 g mąki
  • 100 g masła o temperaturze pokojowej


Nadzienie makowe

  • 200 g maku
  • 250 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka rumu (opcjonalnie)
  • aromat migdałowy (opcjonalnie)
  • 150 g orzechów włoskich i/lub migdałów (blanszowane, prażone)


Dodatkowo

  • 1 jajko, roztrzepane do posmarowania ciasta
  • mąka do posypania i rozwałkowania ciasta

Przygotowanie

Ciasto drożdżowe

  1. Rozetrzeć drożdże i cukier w letnim mleku.
  2. Wymieszać z jajkiem i żółtkiem i stopniowo dodawać mąkę i masło.
  3. Wyrabiać ciasto na gładką kulę przez ok. 5-10 minut ręcznie lub w robocie z hakiem do ciasta drożdżowego.
  4. Ciasto odstawić na 1h pod przykryciem do wyrośnięcia.

Nadzienie makowe

Metoda tradycyjna z maszynką do mielenia:

Mak zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia. Następnie postępować zgodnie z poniższą instrukcją od punktu 2.

Metoda z malakserem:

  1. Mak zmielić w malakserze o dużej mocy.
  2. Mak zagotować z mlekiem, miodem, cukrem, cynamonem, skórką z cytryny, aromatem, rumem i masłem.
  3. Gotować przez około 15 minut, dość często mieszając.
  4. Masę makową ponownie zmielić w malakserze (pominąć w przypadku metody tradycyjnej z maszynką do mielenia).
  5. Ostudzić.
  6. Dodać posiekane orzechy i migdały.

Wykończenie

  1. Ciasto rozwałkować na jeden duży lub dwa małe prostokątny, na podsypanej mąką stolnicy.
  2. Posmarować równomiernie nadzieniem makowym, zostawiając z każdej strony wolny brzeg.
  3. Ciasto zawinąć wzdłuż dłuższego brzegu i zawinąć brzegi, by ciasto nie wypłynęło. Położyć łączeniem na dole na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Strucla makowa
Strucla makowa

4. Odstawić pod ściereczką na 30 minut.

5. Nakłuć ciasto lekko widelcem i posmarować roztrzepanym jajkiem.

6. Piec 30 minut w 160 stopniach (góra/dół).

Strucla makowa
Strucla makowa

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2765

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *