5
(3321)

Szarpany kurczak może być wykorzystany do wielu różnych dań i przekąsek. W dzisiejszym wpisie, poza przepisem na szarpanego kurczaka w sosie miodowo-musztardowym mam dla Was również propozycję podania w postaci burgera z szarpanym kurczakiem i surówką z czerwonej kapusty. I to zestawienie udowadnia, że burger wcale nie musi mieć wielu składników, żeby był przepyszny. Mówię Wam, wyszedł totalny SZTOS!

Zapraszam po inne przepisy na inne dania tutaj 🙂

Szarpany kurczak
Szarpany kurczak

Szarpany kurczak
Szarpany kurczak
Szarpany kurczak
Szarpany kurczak

Składniki na

Szarpany kurczak

  • 500 g udek z kurczaka, bez kości, bez skóry
  • 1/4 szklanki miodu
  • 3 łyżki musztardy Dijon lub kremskiej
  • 1/4 szklanki wody + 2 łyżki
  • 2 dodatkowe łyżki stołowe wody
  • sól, pieprz

Jeśli chcecie przygotować burgery z czerwoną kapustą:

Kapusta

  • 200 g czerwonej kapusty, posiekanej lub poszatkowanej
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • Szczypta soli/pieprzu
  • 1 łyżeczka musztardy, najlepiej Dijon
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki cukru

Dodatkowo:

  • majonez
  • bułki do burgerów

Przygotowanie

Kurczak

  1. Wymieszać miód, musztardę i 1/4 szklanki wody, 1 łyżeczkę soli i pieprz. Wlać mieszaninę do rondla.
  2. Dodaj udka kurczaka i wymieszać z sosem.
  3. Gotować na wolnym ogniu przez 2-3 godziny, aż kurczak zacznie się rozpadać, można poszarpać go lekko widelcem.
  4. Wymieszać 2 łyżki wody i skrobię kukurydzianą i dodać do kurczaka. Gotować chwilę do zgęstnienia.
  5. Posolić i popieprzyć ewentualnie do smaku.

Thermomix:

  1. Wymieszać miód, musztardę i 1/4 szklanki wody, 1 łyżeczkę soli i pieprz. Wlać mieszaninę do naczynia miksującego.
  2. Dodać udka kurczaka i wymieszać z sosem.
  3. Gotować 2 godziny, 100 stopni, noże ustawione na obroty wsteczne, prędkość 0,5.
  4. Wymieszać 2 łyżki wody i skrobię kukurydzianą i dodać do kurczaka. Gotować przez kolejne 2 minuty do zgęstnienia.
  5. Posolić i popieprzyć ewentualnie do smaku.

Kapusta

  1. Wymieszać wszystkie składniki.
  2. Odstawić na noc do lodówki dla uzyskania najlepszych rezultatów.

Burger

  1. Bułkę do burgerów podpiec na wysmarowanej oliwą patelni.
  2. Na dolną bułkę nałożyć 2-3 łyżki kurczaka, następnie 2-3 łyżki kapusty.
  3. Górną bułkę posmarować majonezem i położyć na wierzch.
Szarpany kurczak
Szarpany kurczak

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie

 i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 3321

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *