Szaszłyki drobiowe z piekarnika w marynacie teriyaki

5
(1)

Szaszłyki drobiowe z piekarnika w marynacie teriyaki to przepis na szybki obiad z piekarnika. Wiadomo, to nie jest to samo co szaszłyk z grilla, ale smakuje naprawdę smakowicie 🙂

Szaszłyki drobiowe z piekarnika w marynacie teriyaki
Szaszłyki drobiowe z piekarnika w marynacie teriyaki

Składniki na 5 sztuk

  • ok 600 g piersi z kurczaka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 duża czerwona papryka

Marynata teriyaki

  • 5 łyżek sosu teriyaki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie

Kurczaka pokroić w większą kostkę. Umieścić w misce i wymieszać ze składnikami na marynatę. Przykryć i odstawić do lodówki na 2-3h.

Paprykę pokroić w kostkę. Cebulę w mniejsze kawałki.

Naprzemiennie nakłuwać na patyczki grillowe mięso oraz paprykę i cebulę.

Piec w piekarniku w 190 C przez 40 minut.

U mnie z pieczonymi ziemniakami i sosem tzatziki 🙂

Szaszłyki drobiowe z piekarnika w marynacie teriyaki

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie

 i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *