5
(1265)

Szaszłyki z kurczaka są pyszne i dużo mniej kaloryczne od tradycyjnych, wieprzowych szaszłyków! Szaszłyki drobiowe, odpowiednio zamarynowane i trzymane przez noc w marynacie są przepyszne i aromatyczne!

Zapraszam po inne przepisy tutaj 🙂

Szaszłyki z kurczaka

Szaszłyki z kurczaka

Szaszłyki z kurczaka

Składniki na ok 12 szaszłyków

  • 6 piersi z kurczaka
  • 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • ½ łyżeczki pokruszonych płatków czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki świeżego soku z limonki
  • 2 łyżki drobno posiekanego świeżego imbiru

Przygotowanie

Kurczaka pokroić w 2 cm kawałki.

Pozostałe składniki na marynatę wymieszać dokładnie ze sobą. Dodać do kurczaka i wymieszać. Miskę z kurczakiem przykryć lub zawinąć folią i wstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień nabijać kawałki kurczaka na patyczki do szaszłyków. Grillować na średnim ogniu, aż szaszłyki z każdej strony będą zarumienione.

Szaszłyki z kurczaka

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1265

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *