Obiady Mięso

Szybka potrawka chińska z ryżem

4.9
(57)

Szybka potrawka chińska z ryżem to szybki obiad z dodatkiem zmielonego mięsa z indyka lub kurczaka, gotowej mieszanki chińskiej oraz brokuła. Całość zalana jest sosem na bazie sosu sojowego. Przygotowanie zajmuje około 30 minut 🙂

Inne przepisy na obiady znajdziecie tutaj 🙂

Szybka potrawka chinska z ryzem 1
Szybka potrawka chińska z ryżem
Szybka potrawka chinska z ryzem 3
Szybka potrawka chińska z ryżem

Składniki na 3-4 porcje

  • 2 torebki ryżu
  • 500 g mielonego indyka lub kurczaka
  • 1 cebula
  • 1/2 brokuła
  • 1 opakowanie mieszanki chińskiej
  • sól, pieprz

Sos

  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki octu winnego (czerwonego)
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka cukru pudru lub miodu
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego

Dodatkowo

  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 4 łyżki ciepłej wody

Przygotowanie

Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju. Dodać mięso i podsmażyć na złoty kolor. Dodać posiekanego drobno brokuła i smażyć kilka minut. Następnie dodać mieszankę chińską, zmniejszyć ogień i przykryć do momentu, aż mieszanka się roztopi. Dokładnie wymieszać.

Składniki na sos zamieszać i zagotować. Rozpuścić 1 łyżkę skrobi w 4 łyżkach ciepłej wody. Dodać do sosu i dokładnie wymieszać.

Sos wlać do mięsa z warzywami. Dusić pod przykryciem 10-15 minut. W tym czasie ugotować ryż.

Doprawić solą i pieprzem i podawać z ryżem.

Szybka potrawka chinska z ryzem 2
Szybka potrawka chińska z ryżem

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 4.9 / 5. Liczba głosów: 57

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.