5
(1)

W Święta zawsze pojawia się u mnie w domu problem ile kupić chleba, żeby nie brakło… W takiej sytuacji dobrze mieć jakiś plan B, jeśli potem jednak chleba braknie 😊 Taki planem B może być właśnie ten szybki chleb żytni.

Osobiście lubię domowy chleb nawet na co dzień. Jednak nie zawsze jest czas, by go upiec, szczególnie, że jednak chleby na zakwasie (a takie lubię najbardziej) zajmują jednak trochę czasu.

Tak więc niezależnie czy są to dni wolne w czasie Świąt czy w trakcie normalnego tygodnia, gdy po prostu mamy mało czasu – warto mieć jakąś sprawdzoną mieszankę do chleba, którą możemy wykorzystać, by w błyskawiczny sposób mieć świeży, pachnący i domowy chleb.

Szukacie takiej mieszanki do chleba z dobrym składem?

Polecam mieszankę do wypieku chleba żytniego od Polskich Młynów. Ma prosty, dobry skład i wystarczy dodać jedynie wodę i drożdże, by powstał gotowy chleb. Jeśli ktoś chce, to można dodać też np. ziarna słonecznika czy inne ulubione dodatki, które urozmaicą wypiek.

Co zawiera gotowa mieszanka?

Mąkę żytnią (60,5%), mąkę pszenną (25,9%), gluten pszenny, suszony zakwas żytni, mąkę ze słodu jęczmiennego, sól, emulgator: lecytyny (z rzepaku), środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy [red. Witamina C 😊].

Tak więc jeśli ktoś lubi zwracać uwagę na składy produktów to jak widać nie ma za bardzo do czego się przyczepić.

Chlebek ładnie rośnie i jest bardzo dobry w smaku. Długo zachowuje świeżość przy odpowiednim przechowaniu. Ciasto można wyrobić ręcznie lub automatycznie.

Jeśli chcecie znaleźć tę mieszankę do wypieki chleba żytniego to zachęcam do odwiedzin sklepu na Allegro, gdzie w łatwy sposób możemy się zaopatrzyć w najlepsze produkty, bez konieczności wychodzenia z domu 😊

Link do sklepu na Allegro

Szybki chleb żytni
Szybki chleb żytni

Składniki:

  • 1 opakowanie gotowej mieszanki do wypieki chleba żytniego Polskie Młyny
  • 370 ml wody
  • 6 g drożdży suchych lub 12,5 g drożdży świeżych
  • Opcjonalnie 100 g ziaren słonecznika lub innych dowolnych np. z dyni

Przygotowanie:

Do miski wsypać 500 g mieszanki do chleba i wlać 370 ml wody. Dodać drożdże i wyrobić ciasto. Jeśli ktoś chce to na koniec wyrabiania dodać ziarna i dokładnie wymieszać.

Ja ciasto wyrabiałam w Thermomix. Wszystkie składniki umieściłam w misie i przez 5 minut wyrabiałam w trybie wyrabiania ciasta.

Ciasto odstawić na 20 min pod przykryciem.

Formę keksówkę wysmarować masłem i posypać mąką. Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Posypać opcjonalnie ziarnami słonecznika.

Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość.

Piec w 200 stopniach góra/dół przez 50 minut.

Wyjąć z foremki i studzić na kratce.

Szybki chleb żytni
Szybki chleb żytni
Szybki chleb żytni
Szybki chleb żytni

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *