Te szybkie ciasto ucierane z jabłkami jest wybitnie proste i przepyszne! Jest lekko wilgotne, leciutkie i rozpływa się w ustach. Przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut, a efekt jest fenomenalny!
Inne ciasta z jabłkami znajdziecie tutaj 🙂
Składniki na foremkę 30x35cm
- 250 g miękkiego masła
- 200 g cukru
- 350 g mąki pszennej
- 5 jajek
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 3-4 duże jabłka
Przygotowanie
Jabłka obrać i pokroić w grubą kostkę.
Piekarnik rozgrzać do 210 stopni, góra dół.
Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać jajka, jedno po drugim, cały czas miksując. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie zmiksować.
Dodać pokrojone w kostkę jabłka i delikatnie zamieszać.
Ciasto wyłożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 35-40 minut w 210 stopniach (góra/dół).
Ostudzić i posypać cukrem pudrem. Przechowywać w szczelnym pojemniku, żeby nie straciło wilgoci.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!