5
(1322)

Te szybkie muffinki bananowe są naprawdę ekspresowe i przepyszne. Mają bardzo intensywny, bananowy smak i są mięciutkie i puszyste. Przygotowanie zajmuje jakieś 10 minut, a czas pieczenia około 20 minut.

Chyba każdy czasami zastanawia się co zrobić z dojrzałymi bananami, które zalegają w kuchni. Takie muffinki to doskonały sposób na ich zagospodarowanie. Można dodać kawałki gorzkiej czekolady lub orzechów. Ja po prostu posypałam wierzch posiekanymi orzechami.

Inne muffinki znajdziecie tutaj 🙂

Szybkie muffinki bananowe
Szybkie muffinki bananowe
Szybkie muffinki bananowe
Szybkie muffinki bananowe
Szybkie muffinki bananowe
Szybkie muffinki bananowe

Składniki na około 12 sztuk

  • 4 dojrzałe banany
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 100-120 g rozpuszczonego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • opcjonalnie posiekane orzechy

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzać do 175 stopni (góra dół).

Foremki do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami.

Banany rozgnieść widelcem na paćkę. Zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym, jajkiem i rozpuszczonym masłem.

Mąkę, sól i sodę wymieszać w misce. Dodać do niej zmiksowane mokre składniki i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia składników.

Nakładać ciasto do papilotek (mniej więcej do połowy wysokości). Można posypać posiekanymi orzechami lub dodać je do ciasta.

Piec 23-25 minut. Ostudzić i przechowywać w szczelnym pojemniku.

Szybkie muffinki bananowe
Szybkie muffinki bananowe

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie

 i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1322

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

1 Comment

  1. Barbara says:

    Super przepisy polecam pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *