Ciasta Jabłeczniki i szarlotki Kruche Z owocami

Tarta jabłkowa z migdałami

0
(0)

Tarta jabłkowa z migdałami to deser idealny. Jabłka i migdały to zawsze dobre połączenie, również w tym wydaniu.

Tarta jablkowa z migdalami

Składniki

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 100 g cukru
  • 2 szczypty soli
  • cukier waniliowy

Jabłka:

  • 4 duże jabłka
  • 120 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki cynamonu

Migdały:

  • 100 g płatków migdałowych
  • 30 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka konfitury morelowej

PRZYGOTOWANIE

Ciasto:

  • Mąkę przesiać, dodać resztę składników i zagnieść szybko ciasto. Wyłożyć do wysmarowanej masłem i posypanej mąką tortownicy, nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na min. 1 godzinę.
  • Piec ok. ok. 50 min w 180 stopni (aż tarta się zarumieni)

Jabłka:

  • Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki a następnie w plasterki.
  • Cukier utrzeć z żółtkami, dodać maizenę i cynamon a następnie mleko. Dokładnie zmiksować.
  • Jabłka ułożyć na cieście i zalać masą cynamonową.

Migdały:

  • Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier i migdały. Chwilę podgrzewać, cały czas mieszając.
    Wyłożyć na ostudzoną tartę.
  • Konfiturę podgrzać w łyżce wody.
  • Pędzelkiem posmarować wierzch tarty.
Tarta jablkowa z migdalami 1 750x1289 1

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.