Tarta jabłkowa z migdałami to deser idealny. Jabłka i migdały to zawsze dobre połączenie, również w tym wydaniu.

Składniki
Ciasto:
- 250 g mąki
- 150 g masła
- 1 jajko
- 100 g cukru
- 2 szczypty soli
- cukier waniliowy
Jabłka:
- 4 duże jabłka
- 120 g cukru
- 250 ml mleka
- 30 g skrobi ziemniaczanej
- 3 żółtka
- 2 łyżeczki cynamonu
Migdały:
- 100 g płatków migdałowych
- 30 g masła
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka konfitury morelowej
PRZYGOTOWANIE
Ciasto:
- Mąkę przesiać, dodać resztę składników i zagnieść szybko ciasto. Wyłożyć do wysmarowanej masłem i posypanej mąką tortownicy, nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na min. 1 godzinę.
- Piec ok. ok. 50 min w 180 stopni (aż tarta się zarumieni)
Jabłka:
- Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki a następnie w plasterki.
- Cukier utrzeć z żółtkami, dodać maizenę i cynamon a następnie mleko. Dokładnie zmiksować.
- Jabłka ułożyć na cieście i zalać masą cynamonową.
Migdały:
- Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier i migdały. Chwilę podgrzewać, cały czas mieszając.
Wyłożyć na ostudzoną tartę. - Konfiturę podgrzać w łyżce wody.
- Pędzelkiem posmarować wierzch tarty.
