Tarta migdałowa z gruszkami powstała, by ochrzcić moją nową formę do tarty z wyjmowanym dnem, którą już od dawna pragnęłam mieć. Dla lepszego efektu – z masą migdałową 🙂 Słodka rozpusta.
Składniki
Ciasto:
- 7 jajek
- 250 g mąki
- 125 g zimnego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- szczypta soli
Masa migdałowa:
- 100 g miękkiego masła
- 100 g zmielonych migdałów
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 1 łyżka rumu
Gruszki z syropu:
- 4 twarde gruszki
- 400 g cukru
- 800 ml wody
- 1 laska wanilii
PRZYGOTOWANIE
Ciasto:
- Składniki na ciasto zagnieść, rozwałkować w wysmarowanej i posypanej formie na tarte, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Gruszki:
- Gruszki obrać, przekroić na pół i wykroić gniazda.
- Wodę zagotować z cukrem i laską wanilii. Ziarna wcześniej wydrapać i dodać do wody.
- Gdy woda się zagotuje, włożyć gruszki, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu 25 minut.
- Gruszki wyjąć i ostudzić.
Masa migdałowa:
- Masło utrzeć z cukrem.
- Dodać migdały, następnie jajka i rum. Dokładnie zmiksować.
Wykończenie:
- Wylać masę migdałową na ciasto i ułożyć gruszki.
- Piec 25-30 minut w 180 stopniach.