2.3
(4)

Tarta migdałowa z gruszkami powstała, by ochrzcić moją nową formę do tarty z wyjmowanym dnem, którą już od dawna pragnęłam mieć. Dla lepszego efektu – z masą migdałową 🙂 Słodka rozpusta.

Tarta migdałowa z gruszkami

Składniki

Ciasto:

  • 7 jajek
  • 250 g mąki
  • 125 g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Masa migdałowa:

  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka rumu

Gruszki z syropu:

  • 4 twarde gruszki
  • 400 g cukru
  • 800 ml wody
  • 1 laska wanilii

PRZYGOTOWANIE

Ciasto:

  1. Składniki na ciasto zagnieść, rozwałkować w wysmarowanej i posypanej formie na tarte, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

Gruszki:

  1. Gruszki obrać, przekroić na pół i wykroić gniazda.
  2. Wodę zagotować z cukrem i laską wanilii. Ziarna wcześniej wydrapać i dodać do wody.
  3. Gdy woda się zagotuje, włożyć gruszki, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu 25 minut.
  4. Gruszki wyjąć i ostudzić.

Masa migdałowa:

  1. Masło utrzeć z cukrem.
  2. Dodać migdały, następnie jajka i rum. Dokładnie zmiksować.

Wykończenie:

  1. Wylać masę migdałową na ciasto i ułożyć gruszki.
  2. Piec 25-30 minut w 180 stopniach.
Tarta migdałowa z gruszkami
tarta migdałowa

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 2.3 / 5. Liczba głosów: 4

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *