Impreza Obiady Przekąski słone Ryby

Tarta orkiszowa z łososiem

0
(0)

Pyszna tarta orkiszowa z łososiem, na cieście z mąki orkiszowej z dodatkiem płatków owsianych. Smakuje idealnie z domowej roboty sosem czosnkowym. Polecam zarówno na ciepło jak i na zimno.

Tarta orkiszowa z lososiem

Składniki

Spód:

  • 80 g masła
  • 25 g płatków owsianych
  • 125 g mąki orkiszowej
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 4 jajka
  • 250 g łososia wędzonego na ciepło (200 g bez skóry)
  • 130 g serka mascarpone
  • 100 g pora
  • 160 g śmietanki kremówki 30%
  • 50 ml mleka
  • masło klarowane do smażenia (2 łyżki)
  • czarny pieprz, sól

Sos czosnkowy:

  • 5 lyżek jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu (można pominąć)
  • łyżeczka cukru/ksylitolu
  • duży ząbek czosnku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

Spód:

  1. Składniki na spód zagnieść ręką lub w robocie.
  2. Wyłożyć ciasto do formy na tartę i dokładnie rozprowadzić uklepując dłońmi.
  3. Nakłuć widelcem, przykryć folią i schować do lodówki na 30 minut.

Nadzienie:

  1. Pora pokroić i zeszklić na maśle.
  2. Dodać pokrojonego łososia i doprawić do smaku solą. Odstawić.
  3. Śmietankę, mascarpone, mleko oraz jajka dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku dużą ilością czarnego pieprzu.

Wykończenie:

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  2. Ciasto wyjąć z lodówki. Na ciasto wyłożyć kawałek papieru do pieczenia i wysypać suchy groch lub fasolę. W ten sposób piec spód ok. 25 minut. Następnie należy usunąć papier z grochem i piec sam spód kolejne 15-20 minut.
  3. Po tym czasie na ciasto wyłożyć łososia wymieszanego z porem. Dokładnie rozprowadzić. Zalać gotową mieszanką śmietanową.
  4. Piec ok. 30 minut.
  5. Podawać z sosem czosnkowym.
Tarta orkiszowa z lososiem

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.