Pyszna tarta orkiszowa z łososiem, na cieście z mąki orkiszowej z dodatkiem płatków owsianych. Smakuje idealnie z domowej roboty sosem czosnkowym. Polecam zarówno na ciepło jak i na zimno.

Składniki
Spód:
- 80 g masła
- 25 g płatków owsianych
- 125 g mąki orkiszowej
- 3 łyżki śmietany 12%
- szczypta soli
Nadzienie:
- 4 jajka
- 250 g łososia wędzonego na ciepło (200 g bez skóry)
- 130 g serka mascarpone
- 100 g pora
- 160 g śmietanki kremówki 30%
- 50 ml mleka
- masło klarowane do smażenia (2 łyżki)
- czarny pieprz, sól
Sos czosnkowy:
- 5 lyżek jogurtu greckiego
- 1 łyżka majonezu (można pominąć)
- łyżeczka cukru/ksylitolu
- duży ząbek czosnku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Spód:
- Składniki na spód zagnieść ręką lub w robocie.
- Wyłożyć ciasto do formy na tartę i dokładnie rozprowadzić uklepując dłońmi.
- Nakłuć widelcem, przykryć folią i schować do lodówki na 30 minut.
Nadzienie:
- Pora pokroić i zeszklić na maśle.
- Dodać pokrojonego łososia i doprawić do smaku solą. Odstawić.
- Śmietankę, mascarpone, mleko oraz jajka dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku dużą ilością czarnego pieprzu.
Wykończenie:
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Ciasto wyjąć z lodówki. Na ciasto wyłożyć kawałek papieru do pieczenia i wysypać suchy groch lub fasolę. W ten sposób piec spód ok. 25 minut. Następnie należy usunąć papier z grochem i piec sam spód kolejne 15-20 minut.
- Po tym czasie na ciasto wyłożyć łososia wymieszanego z porem. Dokładnie rozprowadzić. Zalać gotową mieszanką śmietanową.
- Piec ok. 30 minut.
- Podawać z sosem czosnkowym.
