Tarta z ciasta francuskiego z pomidorami to szybka przekąska, którą można podać zarówno na ciepło i na zimno. Ciasto francuskie smarujemy musztardą, kładziemy pokrojone pomidory, skrapiamy oliwą i doprawiamy przyprawami. Pyszna i szybka przekąska gotowa w 25 minut 🙂
Inne słone przekąski znajdziecie tutaj 🙂
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 3 pomidory średniej wielkości
- 3 łyżeczki musztardy słodko-ostrej lub miodowej
- 1 kieliszek oliwy
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
Przygotowanie
Ciasto francuskie wyłożyć do formy na tartę i dokładnie wylepić brzegi. Jeśli w którymś miejscu ciasto jest za wąskie to oderwać kawałek od nadmiaru ciasta i wylepić w brakujących miejscach.
Ciasto nakłuć widelcem. Posmarować musztardą.
Pomidory pokroić w cieniutkie plasterki i rozłożyć na cieście. Nalać oliwę z oliwek do kieliszka i pędzelkiem posmarować pomidory. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Piec w 200 C przez 20-25 minut.
Podawać na ciepło lub na zimno.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!
Szybka i pyszna tarta <3!