Tarta z jabłkami i rabarbarem

5
(2523)

Ta pyszna tarta z jabłkami i rabarbarem jest delikatna i przepyszna. Słodkie ciasto i krem super łączą się z kwaskowatymi owocami. Krem to mieszanka jajek i śmietanki. Dodaje tarcie delikatności i wilgotności. Takie ciasto z jabłkami i rabarbarem sprawdzi się na każdą okazję.

Zapraszam po inne przepisy na ciasta z owocami tutaj 🙂

Tarta z jabłkami i rabarbarem
Tarta z jabłkami i rabarbarem

Tarta z jabłkami i rabarbarem
Tarta z jabłkami i rabarbarem

Tarta z jabłkami i rabarbarem
Tarta z jabłkami i rabarbarem

Składniki na foremkę o średnicy 24 cm

Ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 60 g cukru pudru
  • 30 g zmielonych migdałów
  • 1 szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Krem

  • 3 jabłka
  • 3 łodygi rabarbaru
  • 2 jajka
  • 50 g cukru pudru
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Kruszonka

  • 70 g masła
  • 70 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 70 g mąki pszennej
  • 70 g zmielonych migdałów

Przygotowanie

Rabarbar obrać i pokroić na kawałki. Umieścić je w misce z 3 łyżkami cukru na 2 godziny, co jakiś czas przemieszać.

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść lub wyrobić w robocie, zawinąć w folię i odstawić na co najmniej 30 minut do lodówki.

Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na okrąg trochę większy od foremki. Ciasto przełożyć na foremkę, posmarowaną masłem i oprószoną mąką, docisnąć i odkroić odstające brzegi. Z pozostałego ciasta można upiec kruche ciasteczka, rozwałkowując ciasto i wycinając dowolne kształty a następnie piec 10 minut w 180 stopniach.

Foremkę z ciastem schłodzić ponownie w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć z lodówki, na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać obciążenie w postaci suchej fasoli. Ciasto podpiec przez 10 minut w 180 stopniach. Wyciągnąć foremkę z piekarnika, zdjąć papier z obciążeniem i piec spód jeszcze przez 10 minut.

Składniki na kruszonkę szybko zagnieść i wstawić jeszcze na chwilę do lodówki.

Śmietankę zmiksować z jajkami i cukrami przez około 1 minutę.

Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Rozłożyć równomiernie na ciasto. Na jabłka wyłożyć odsączony rabarbar. Na owoce wylać równomiernie mieszankę jajek i śmietanki.

Ciasto posypać równomiernie kruszonką. Piec 40 minut.

Tarta z jabłkami i rabarbarem
Tarta z jabłkami i rabarbarem

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2523

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *