5
(3867)

Tarta z kremem i owocami, w tym wypadku tarta z malinami to idealne ciasto na okres letni, kiedy owoców jest pod dostatkiem i możemy wykorzystać nasze ulubione. Dlatego też przepis jest wszechstronny i smakuje świetnie z malinami, borówkami, truskawkami, jagodami itp 🙂 Bazą jest oczywiście delikatne, kruche ciasto, a środek wypełniony jest pysznym, waniliowym kremem na bazie serka mascarpone.

Zapraszam po inne przepisy na inne ciasta z owocami tutaj 🙂

Tarta z kremem i owocami

Tarta z kremem i owocami
Tarta z kremem i owocami

Składniki na formę do tarty o średnicy 25 cm

Ciasto

  • 250 g mąki
  • 140 g zimnego masła
  • 25 g zmielonych migdałów
  • 75 g cukru
  • 2 g soli
  • 1 jajko

Krem waniliowy

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g śmietanki kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżeczki żelatyny + 100 ml wrzątku

Dodatkowo

  • 500 g owoców, np. malin

Przygotowanie

Ciasto

  1. Składniki szybko zagnieść lub najlepiej wyrobić w malakserze.
  2. Ciasto wyłożyć do natłuszczonej foremki i równomiernie wylepić spód i boki. Spód ponakłuwać widelcem.
  3. Ciasto wstawić do lodówki na 1h lub do zamrażarki na ok. 30 minut.
  4. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, docisnąć lekko i wysypać suche ziarna fasoli lub specjalne obciążniki do pieczenia tarty.
  5. Piec przez 15 minut w 180 C.
  6. Po tym czasie zdjąć papier z ziarnami fasoli i piec kolejne 20 minut, aż ciasto będzie pięknie rumiane.
  7. Ostudzić.

Krem waniliowy

  1. Żelatynę rozpuścić we wrzątku i dokładnie wymieszać, ostudzić przez około 10 min (można włożyć do lodówki).
  2. Serek mascarpone, śmietankę, cukier waniliowy i cukier puder zmiksować, aż powstanie gęsty krem.
  3. Dodawać małym strumieniem przestudzoną żelatynę, cały czas miksując.
  4. Krem wylać na ostudzony spód i wyrównać.
  5. Na wierzch ułożyć owoce.
  6. Ciasto schłodzić w lodówce przez kilka godzin przed podaniem.

Tarta z kremem i owocami
Tarta z kremem i owocami
Tarta z kremem i owocami
Tarta z kremem i owocami

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 3867

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *