5
(1703)

Ta pyszna tarta z kurczakiem i pieczarkami sprawdzi się idealnie na kolację, imprezę czy nawet w ramach obiadu. Dodatek serka śmietankowego sprawia, że jest bardzo kremowa a nadzienie nie jest suche.

Inną tartę na słono znajdziecie też tutaj 🙂

Kremowa tarta z kurczakiem i pieczarkami
Kremowa tarta z kurczakiem i pieczarkami
Kremowa tarta z kurczakiem i pieczarkami
Kremowa tarta z kurczakiem i pieczarkami
Kremowa tarta z kurczakiem i pieczarkami
Kremowa tarta z kurczakiem i pieczarkami

Składniki

Ciasto

  • 250 g mąki
  • 140 g zimnego masła
  • 25 g zmielonych migdałów
  • 4 g soli
  • 1 jajko

Farsz

  • 350 g piersi z kurczaka
  • 250-300 g świeżych pieczarek
  • 2 cebule
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/4 łyżeczki suszonego oregano
  • 200 g serka kremowego (np. Philadelphia, Twój smak)
  • 30 g masła
  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek

Sos

  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 50 ml mleka
  • 2 całe jaja
  • 2 żółtka
  • sól i pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 100 g tartego sera żółtego

Przygotowanie

Ciasto

Składniki na ciasto szybko zagnieść lub najlepiej wyrobić w malakserze. Ciasto wyłożyć do foremki, spód nakłuć widelcem a ciasto schłodzić w lodówce przez minimum 1h.


Farsz

Posiekaną cebulę usmażyć na maśle na wolnym ogniu przez 10 minut. Dodać pokrojonego kurczaka, czosnek w proszku, oregano i oliwę z oliwek. Smażyć na średnim ogniu przez 5 do 10 minut. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć na średnim ogniu przez około 10-15 minut lub do momentu aż odparuje cała woda. Doprawić solą i pieprzem. Wyłączyć ogień, dodać serek śmietankowy i wymieszać, przez chwilę gotować na małym ogniu cały czas mieszając, aż serek lekko zacznie gęstnieć. Odstawić na bok.

Sos


W misce wymieszać 2 całe jajka i 2 żółtka ze śmietaną, mlekiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Wykończenie

Schłodzone ciasto podpiec przez 15 minut w 200°C i ostudzić.

Na ciasto wyłożyć kurczaka z pieczarkami i zalać przygotowanym sosem. Posypać startym serem. Piec przez 30 minut w 180°C.

Podawać na ciepło lub na zimno.

Kremowa tarta z kurczakiem i pieczarkami
Kremowa tarta z kurczakiem i pieczarkami
Kremowa tarta z kurczakiem i pieczarkami
Kremowa tarta z kurczakiem i pieczarkami

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1703

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

2 Comments

  1. witam jakiej wielkości formą jest potrzebna ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *