Poniżej mój przepis na tartaletki z ciasta francuskiego z kozim serem i pomidorami. Łatwa i szybka przekąska.

Składniki
Ciasto francuskie:
- 250 g zimnego masła
- 200 g mąki
- 1 łyżka soli
- 100 ml zimnej wody
Dodatkowo:
- ser kozi
- pomidorki cherry
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
PRZYGOTOWANIE
- Mąkę mieszamy z solą.
- 50 g masła ucieramy palcami z mąką, aż powstaną grudki (można je również rozpuścić i wtedy wymieszać).
- Stopniowo dodajemy zimną wodę, po kilka łyżek na raz i mieszamy po każdym dodaniu.
- Formujemy kulę, owijamy folią i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
- Pozostałe, już miękkie masło wykładamy między dwa arkusze pergaminu i
- Ciasto wałkujemy na kwadrat o boku 30 cm.
- Schłodzony kwadrat z masła kładziemy na środku ciasta. Zawijamy rogi ciasta, przyciskamy brzegi, żeby się zlepiły.
- Wałkujemy ciasto na prostokąt. Ciasto składamy na 3 części, tworząc kolejny prostokąt, wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
- Wyjmujemy, obracamy o 90 stopni i wałkujemy na prostokąt. Składamy ponownie na 3 części i znowu wkładamy do lodówki na godzinę.
- W identyczny sposób postępujemy z ciastem jeszcze 4 razy.
- Ciasto wałkujemy na stolnicy. Wykrawamy okrągłą, dość dużą foremką kółka. Układamy na nich kawałki sera i pokrojone pomidorki. Posypujemy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
- Pieczemy 15 minut w 220°C.
