Tartaletki z domowego ciasta francuskiego z kozim serem i pomidorami

0
(0)

Poniżej mój przepis na tartaletki z ciasta francuskiego z kozim serem i pomidorami. Łatwa i szybka przekąska.

Impreza

Składniki

Ciasto francuskie:

  • 250 g zimnego masła
  • 200 g mąki
  • 1 łyżka soli
  • 100 ml zimnej wody

Dodatkowo:

  • ser kozi
  • pomidorki cherry
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

PRZYGOTOWANIE

  1. Mąkę mieszamy z solą.
  2. 50 g masła ucieramy palcami z mąką, aż powstaną grudki (można je również rozpuścić i wtedy wymieszać).
  3. Stopniowo dodajemy zimną wodę, po kilka łyżek na raz i mieszamy po każdym dodaniu.
  4. Formujemy kulę, owijamy folią i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
  5. Pozostałe, już miękkie masło wykładamy między dwa arkusze pergaminu i  rozprowadzamy na papierze, tworząc kwadrat o boku 15 cm. Wkładamy do lodówki na 2 godziny.
  6. Ciasto wałkujemy na kwadrat o boku 30 cm.
  7. Schłodzony kwadrat z masła kładziemy na środku ciasta. Zawijamy rogi ciasta, przyciskamy brzegi, żeby się zlepiły.
  8. Wałkujemy ciasto na prostokąt. Ciasto składamy na 3 części, tworząc kolejny prostokąt, wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
  9. Wyjmujemy, obracamy o 90 stopni i wałkujemy na prostokąt. Składamy ponownie na 3 części i znowu wkładamy do lodówki na godzinę.
  10. W identyczny sposób postępujemy z ciastem jeszcze 4 razy.
  11. Ciasto wałkujemy na stolnicy. Wykrawamy okrągłą, dość dużą foremką kółka. Układamy na nich kawałki sera i pokrojone pomidorki. Posypujemy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  12. Pieczemy 15 minut w 220°C.
Impreza
Tartaletki z ciasta francuskiego

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *