5
(1)

Tiramisu z malinami czyli warstwowy deser składający się z nasączonego kawą z amaretto biszkoptu, na niego warstwa kremu na bazie żółtek i serka mascarpone z dodatkiem amaretto, na to znowu nasączony biszkopt i całość posypana kakao. W tym wypadku do kremu dodane są jeszcze maliny. Tiramisu mogłabym jeść dzień i noc. Nie wiem jak to wygląda w Waszym przypadku, ale dla mnie tiramisu to jeden z najlepszych deserów na świecie. W dodatku wcale nie tak trudnym do przygotowania. Ten przepis można zrobić w wersji mini deserków lub po prostu w jednym naczyniu. Można zrobić z malinami lub też bez – wszystko zależy od naszych upodobań. Tiramisu z malinami jest jednak na pewno trochę mniej słodkie 🙂

Tiramisu z malinami

Składniki

Biszkopt:

  • 4 żółtka
  • 4 biała
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego

Krem:

  • 4 żółtka
  • 2 białka
  • 500 g mascarpone
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 6 łyżek amaretto

Dodatkowo:

  • 250 ml świeżej, mocnej kawy z ekspresu
  • 1 łyżka amaretto
  • kakao do posypania
  • 200 g świeżych lub mrożonych malin

Przygotowanie:

Biszkopt

  • Żółtka wbić do głębokiego talerza. Posypać proszkiem do pieczenia i polać octem. Całość dokładnie wymieszać. Zobaczymy, że żółtka robią się pięknie kremowe. 
  • Białka ubić na sztywno, dodając na końcu cukier.
  • Następnie dodawać stopniowo żółtka, cały czas ucierając.
  • Na samym końcu wsypać przesianą mąkę i dokładnie zmiksować.
  • Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 40 minut w 180 stopniach.

Krem

  • Jajka sparzyć.
  • Białka ubić na sztywną pianę przez ok. 5-6 minut. Dodać połowę cukru pudru i dokładnie zmiksować. 
  • Żółtka utrzeć z drugą połową cukru pudru również przez około 6 minut.
  • Do żółtek stopniowo dodawać mascarpone, po jednej łyżce, cały czas ucierając.
  • Na końcu wlać amaretto i dokładnie zmiksować.
  • Do żółtek dodać białka i delikatnie wymieszać.

Wykończenie

  • Biszkopt rozciąć na pół.
  • Jeśli chcemy robić wersję mini deserków, to wycinamy małe kółka i umieszczamy je na dnie w szklankach.
  • Jeśli robimy wersję w jednym naczyniu to kładziemy jeden blat do tortownicy jako spód.
Tiramisu z malinami
  • Do kawy wlewamy łyżkę amaretto. Gotowym ponczem obficie skrapiamy biszkopt. 
  • Na biszkopt wykładamy krem (zostawiamy trochę na wierzch). Na to wysypujemy maliny. Można przykryć je odrobiną kremu. 
  • Na wierzch wykładamy drugi blat biszkoptu skropionego kawą. 
  • Przykrywamy cienką warstwą kremu i całość posypujemy kakao.
  • Tiramisu z malinami schłodzić przez parę godzin w lodówce. Najlepiej owinąć je folią, żeby nie przeszło zapachami z lodówki.
Tiramisu z malinami
Tiramisu z malinami
tiramisu z malinami

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie

i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *