Torcik bananowy z kremem budyniowym sprawdzi się dla miłośników słodkich ciast i deserów. Jest dość słodki, natomiast słodycz można przełamać filiżanką gorzkiej kawy 🙂 Przepis jest prosty i nie wykłada dużego nakładu czasowego, natomiast efekt jest całkiem przyzwoity, jeśli mamy na przykład mało czasu na przygotowanie.

Składniki
Biszkopt:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1/2 łyżki proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu winnego
Krem budyniowy:
- 2 budynie waniliowe
- 1 litr mleka
- 10 łyżek cukru
- 7 łyżek mąki
- 1 cukier waniliowy
- aromat waniliowy
- 200 g miękkiego masła
Dodatkowo:
- 400 ml śmietanki 30%
- 1 szklanka cukru
- ew. śmietan fix
- kakao do posypania
- 3-4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
- 3-4 dojrzałe banany
Poncz:
- 1/2 kubka czarnej herbaty
- 3 łyżki cukru
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka rumu
PRZYGOTOWANIE
Biszkopt:
- Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem winnym. Dodać do białek i zmiksować.Na końcu dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łyżką.Piec ok. 40 min w 160-170 stopniach.
Krem:
- Połowę mleka zagotować. Drugą połowę mleka zmiksować blenderem z budyniem, cukrem i mąką. Dodać do gotującego się mleka i zagotować na małym ogniu, cały czas mieszając. Jeśli zrobią się grudki, można zmiksować budyń blenderem. Przykryć i odstawić do ostudzenia.
Wykończenie:
- Ostudzony biszkopt przekroić na pół. Skropić przygotowanym ponczem.Dolny blat posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Banany pokroić na plastry i ułożyć na dżemie. Biszkopt umieścić znowu w obręczy tortownicy.
- Przygotować krem: miękkie masło utrzeć na puch. Dodawać po jednej łyżce budyniu oraz aromat i cukier waniliowy.
- Na banany wyłożyć gotowy krem. Przykryć drugim blatem.
- Ubić śmietankę z cukrem i ew. dodać śmietan fix. Bitą śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta i posypać kakao.
- Torcik bananowy schłodzić przez noc.
