Ciasta Torty

Tort jabłkowy z kremem i masą kajmakową

5
(2)

Ten tort jabłkowy to mój eksperyment. Efekt wyszedł zaskakująco dobry. Połączenie jabłek, najlepiej kwaśnych, ze słodkim kremem waniliowym i masą krówkową jest rewelacyjny. Tort jabłkowy jest pysznie wilgotny. Polecam na wszystkie okazje 🙂

Inne torty znajdziecie tutaj.

tort jablkowy

Składniki

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu winnego

Krem:

  • 2 budynie waniliowe
  • 700 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 200 g masła

Masa jabłkowa:

  • 1 – 1,5 kg kwaśnych jabłek (szara renata, antonówki)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ szklanki cukru (wg.uznania)
  • 1 łyżka żelatyny

Dodatkowo:

  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 300 ml śmietanki 30 %
  • ½ szklanki cukru

Poncz:

  • herbata czarna
  • cukier
  • sok z cytryny
  • nalewka (u mnie wiśniowa)

Przygotowanie

Biszkopt:

  • Białka oddzielić od żółtek.
  • Żółtka wbić do talerza, posypać proszkiem do pieczenia, odczekać chwilę i polać je octem. Zamieszać.
  • Białka ubić na sztywną pianę z cukrem.
  • Dodać powoli żółtka i delikatnie wymieszać.
  • Na koniec dodać mąkę i również delikatnie mieszać.
  • Wlać ciasto do tortownicy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C i piec ok. 40 minut na tzw. suchy patyk.

Krem:

  • Budynie ugotować i ostudzić pod przykryciem (wtedy nie powstaje kożuch). Budyń musi całkowicie wystygnąć i stężeć.
  • Masło utrzeć z cukrami. Dodawać po jednej łyżce budyniu. (Masło i budyń muszą być w temperaturze pokojowej)

Jabłka:

  • Jabłka obrać i zetrzeć na tarce.
  • W dużym garnku uprażyć je na małym ogniu. Dodać cynamon i cukier.
  • Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody i dodać do jabłek.

Wykończenie:

  • Biszkopt przeciąć na pół.
  • Nasączyć ponczem (1/2 szklanki herbaty + sok z cytryny + trochę cukru + nalewka)
  • Dolny płat wysmarować połową masy kajmakowej.
  • Wyłożyć jabłka a następnie masę budyniową.
  • Przykryć drugim płatem.
  • Wierzch wysmarować pozostałą masą kajmakową.
  • Tort jabłkowy włożyć do lodówki na 1-2 godziny. 
  • Po tym czasie bitą śmietanę ubić z cukrem na sztywno (można pół na pół z mascarpone)
  • Rozprowadzić równomiernie po całym torcie.
  • Posypać wierzch kakao lub udekorować wg. uznania.
  • Tort jabłkowy przed podaniem schłodzić na parę godzin.
tort jablkowy2

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.