Ciasta Torty

Tort jagodowy z pysznym musem i lekkim kremem

0
(0)

Torty dają dużą swobodę działania… można zawsze dać wodzę fantazji i łączyć smaki według własnego upodobania. Na ogół jestem bardzo krytyczna co do swoich wyrobów, jednak tym razem jestem wyjątkowo zadowolona 😛 Mus jagodowy wyszedł boski! A wystarczyło wykorzystać stare przepisy i połączyć je w coś zupełnie nowego. Biały krem już raz podawałam w przepisie na tort, jest on jednak tak uniwersalny, że uwielbiam go łączyć ze swoimi tortami 😉 Cieszyłam się niezmiernie patrząc, jak tort cieszy się powodzeniem. Spróbujcie! Najlepsze prezenty to takie od serca, w które trzeba było włożyć trochę wysiłku… warto więc zrobić dla kogoś taki torcik. Radość gwarantowana 😉

DSC00680

Składniki

Biszkopt:

  • 5 jajek 
  • 1 szklanka mąki 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżka octu winnego 

Mus jagodowy:

  • 300 g jagód 
  • 3 czubate łyżeczki żelatyny 
  • 90 g cukru pudru 
  • 100 ml wina musującego o smaku truskawkowym 
  • 250 ml schłodzonej śmietanki kremowej 
  • ew. śmietan fix do śmietany 

Krem mascarpone:

  • 500 g serka mascarpone 
  • 300 g śmietanki 30% 
  • rozpuszczona w kąpieli wodnej biała czekolada 
  • pół szklanki cukru pudru 
  • 3 łyżki soku z cytryny 
  • dżem z czarnej porzeczki (najlepiej domowy) 
  • ew. śmietan fix do śmietany

PRZYGOTOWANIE

Biszkopt:

  • Białka oddzielić od żółtek.
  • Żółtka wbić do talerza, posypać proszkiem do pieczenia, odczekać chwilę i polać je octem. Zamieszać. 
  • Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Dodać powoli żółtka i delikatnie wymieszać. 
  • Na koniec dodać mąkę i również delikatnie mieszać.
  • Wlać ciasto do tortownicy.
  • Piec ok. 40 minut na tzw. suchy patyk w 170C.
  • Po ostudzeniu przeciąć biszkopt na trzy części i nasączyć ponczem z czarnej, gorzkiej herbaty.

Mus jagodowy:

  • Jagody zmiksować blenderem razem z winem musującym i cukrem pudrem.
  • Dodać rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę (w małej ilości wody).
  • Śmietankę ubić na sztywno (można dodać śmietan fix) i połączyć z musem.

Krem:

  • Ubić śmietankę z serkiem mascarpone z cukrem.
  • Dodać rozpuszczoną czekoladę, wymieszać.
  • Można dodać kilka kropel aromatu waniliowego.
  • Na końcu dodać sok z cytryny i znowu delikatnie wymieszać.

Wykończenie:

  • Spód biszkoptu wysmarować grubą warstwą dżemu porzeczkowego. Położyć następny płat biszkoptu.
  • Biszkopt zamknąć znowu obręczą od tortownicy i wylać mus jagodowy. Odstawić do stężenia do lodówki.
  • Po tym czasie na musie ułożyć ostatni płat biszkoptu.Udekorować resztą kremu mascarpone i dowolnymi owocami.
DSC00722

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.