Torty dają dużą swobodę działania… można zawsze dać wodzę fantazji i łączyć smaki według własnego upodobania. Na ogół jestem bardzo krytyczna co do swoich wyrobów, jednak tym razem jestem wyjątkowo zadowolona 😛 Mus jagodowy wyszedł boski! A wystarczyło wykorzystać stare przepisy i połączyć je w coś zupełnie nowego. Biały krem już raz podawałam w przepisie na tort, jest on jednak tak uniwersalny, że uwielbiam go łączyć ze swoimi tortami 😉 Cieszyłam się niezmiernie patrząc, jak tort cieszy się powodzeniem. Spróbujcie! Najlepsze prezenty to takie od serca, w które trzeba było włożyć trochę wysiłku… warto więc zrobić dla kogoś taki torcik. Radość gwarantowana 😉
Składniki
Biszkopt:
- 5 jajek
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1/2 łyżki proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu winnego
Mus jagodowy:
- 300 g jagód
- 3 czubate łyżeczki żelatyny
- 90 g cukru pudru
- 100 ml wina musującego o smaku truskawkowym
- 250 ml schłodzonej śmietanki kremowej
- ew. śmietan f ix do śmietany
Krem mascarpone:
- 500 g serka mascarpone
- 300 g śmietanki 30%
- rozpuszczona w kąpieli wodnej biała czekolada
- pół szklanki cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
- dżem z czarnej porzeczki (najlepiej domowy)
- ew. śmietan fix do śmietany
PRZYGOTOWANIE
Biszkopt:
- Białka oddzielić od żółtek.
- Żółtka wbić do talerza, posypać proszkiem do pieczenia, odczekać chwilę i polać je octem. Zamieszać.
- Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Dodać powoli żółtka i delikatnie wymieszać.
- Na koniec dodać mąkę i również delikatnie mieszać.
- Wlać ciasto do tortownicy.
- Piec ok. 40 minut na tzw. suchy patyk w 170C.
- Po ostudzeniu przeciąć biszkopt na trzy części i nasączyć ponczem z czarnej, gorzkiej herbaty.
Mus jagodowy:
- Jagody zmiksować blenderem razem z winem musującym i cukrem pudrem.
- Dodać rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę (w małej ilości wody).
- Śmietankę ubić na sztywno (można dodać śmietan fix) i połączyć z musem.
Krem:
- Ubić śmietankę z serkiem mascarpone z cukrem.
- Dodać rozpuszczoną czekoladę, wymieszać.
- Można dodać kilka kropel aromatu waniliowego.
- Na końcu dodać sok z cytryny i znowu delikatnie wymieszać.
Wykończenie:
- Spód biszkoptu wysmarować grubą warstwą dżemu porzeczkowego. Położyć następny płat biszkoptu.
- Biszkopt zamknąć znowu obręczą od tortownicy i wylać mus jagodowy. Odstawić do stężenia do lodówki.
- Po tym czasie na musie ułożyć ostatni płat biszkoptu.Udekorować resztą kremu mascarpone i dowolnymi owocami.