Ciasta Czekoladowe Przekładane Torty

Tort orzechowo-czekoladowy

5
(1)

Przepis na ten tort orzechowo-czekoladowy powstał spontanicznie i jest moim pomysłem. U mnie tort w wersji naked, ale śmiało można go obrzucić kremem i udekorować wg uznania 🙂 Zamiast rozpuszczonej czekolady można do kremu dodać również Nutellę.

Tort orzechowo czekoladowy 1

Składniki

Biszkopt:

  • 5 żółtek
  • 5 białek
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
  • 2 łyżki kakao

Krem czekoladowy:

  • 250 g mascarpone
  • 100 g czekolady gorzkiej 70%
  • 1/2 szklanki cukru

Krem orzechowy:

  • 250 g mascarpone
  • 4 czubate łyżki solonego masła orzechowego
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy

Sprawdź przepis na domowe masło orzechowe

Dodatkowo:

  • zaparzona, czarna kawa dobrej jakości do nasączenia (słodzona lub nie)

Przygotowanie:

Biszkopt 

  • Białka ubić na sztywno z cukrem przez około 10 minut.
  • Żółtka posypać proszkiem do pieczenia i wymieszać dokładnie z octem. Odstawić na 2 minuty.
  • Do ubitych białek dodać żółtka. Wymieszać.
  • Następnie dodać przesianą mąkę z kakao. Również dokładnie wymieszać, jednak bardzo delikatnie. 
  • Ciasto wylać do wyłożonej papierem formy. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach.

Krem czekoladowy

  • Czekoladę rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej.
  • Wszystkie składniki  dokładnie zmiksować. 

Krem orzechowy

  • Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. 

Wykończenie

  • Biszkopt podzielić na 3 blaty. Każdy blat delikatnie nasączyć kawą (słodzoną lub nie). Na pierwszy blat wyłożyć krem czekoladowy. Przykryć drugim blatem. Następnie wyłożyć krem orzechowy. Przykryć ostatnim blatem.
  • Udekorować wg uznania.
  • Tort orzechowo-czekoladowy najlepiej przez noc w lodówce.

Tort orzechowo czekoladowy 2
Tort orzechowo-czekoladowy

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.