Przepis na ten tort orzechowo-czekoladowy powstał spontanicznie i jest moim pomysłem. U mnie tort w wersji naked, ale śmiało można go obrzucić kremem i udekorować wg uznania 🙂 Zamiast rozpuszczonej czekolady można do kremu dodać również Nutellę.
Składniki
Biszkopt:
- 5 żółtek
- 5 białek
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
- 2 łyżki kakao
Krem czekoladowy:
- 250 g mascarpone
- 100 g czekolady gorzkiej 70%
- 1/2 szklanki cukru
Krem orzechowy:
- 250 g mascarpone
- 4 czubate łyżki solonego masła orzechowego
- 1/3 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
Sprawdź przepis na domowe masło orzechowe
Dodatkowo:
- zaparzona, czarna kawa dobrej jakości do nasączenia (słodzona lub nie)
Przygotowanie:
Biszkopt
- Białka ubić na sztywno z cukrem przez około 10 minut.
- Żółtka posypać proszkiem do pieczenia i wymieszać dokładnie z octem. Odstawić na 2 minuty.
- Do ubitych białek dodać żółtka. Wymieszać.
- Następnie dodać przesianą mąkę z kakao. Również dokładnie wymieszać, jednak bardzo delikatnie.
- Ciasto wylać do wyłożonej papierem formy. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach.
Krem czekoladowy
- Czekoladę rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej.
- Wszystkie składniki dokładnie zmiksować.
Krem orzechowy
- Wszystkie składniki dokładnie zmiksować.
Wykończenie
- Biszkopt podzielić na 3 blaty. Każdy blat delikatnie nasączyć kawą (słodzoną lub nie). Na pierwszy blat wyłożyć krem czekoladowy. Przykryć drugim blatem. Następnie wyłożyć krem orzechowy. Przykryć ostatnim blatem.
- Udekorować wg uznania.
- Tort orzechowo-czekoladowy najlepiej przez noc w lodówce.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!