Ciasta Torty Z kremem Z owocami

Tort stracciatella z truskawkami

5
(2315)

Tort stracciatella z truskawkami to nieskomplikowany, ale za to bardzo efektywny tort. Smakuje rewelacyjnie. Kawałki gorzkiej czekolady w kremie idealnie równoważą słodycz kremu. Biszkopt można, ale nie trzeba posmarować dżemem truskawkowym – dżem dodaje trochę więcej słodyczy. Pomijając go, tort będzie odrobinę mniej słodki.

Biszkopt możemy upiec dzień przed przełożeniem. Po przełożeniu tort powinien stać przez noc w lodówce. Dekorację kremem zrobić najlepiej w dniu podania.

Inne torty znajdziecie tutaj 🙂

Tort stracciatella z truskawkami 51
Tort stracciatella z truskawkami
Tort stracciatella z truskawkami 10
Tort stracciatella z truskawkami
Tort stracciatella z truskawkami 16
Tort stracciatella z truskawkami

Składniki na tortownicę 25 cm

Biszkopt

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Krem stracciatella

  • 500 g mascarpone
  • 330 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 100 g białej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady

Krem do dekoracji tortu

  • 200 g śmietanki kremówki
  • 125 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy

Dodatkowo

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 300-400 g świeżych truskawek + kilka do dekoracji
  • dżem truskawkowy (opcjonalnie)
  • gorzka herbata z sokiem z cytryny i cukrem do nasączenia biszkoptu

Przygotowanie

Biszkopt

Biszkopt można upiec dzień przed przekładaniem torta.

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając. Następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając.

Na koniec dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać.

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarujemy i nie wykładamy. Ciasto wylać do tortownicy i piec 40 minut w 170 C. Odstawić na kilka godzin do ostudzenia.

Przekroić na 3 równe blaty.

Krem straciatella

Gorzką czekoladę posiekać nożem.

Mascarpone, śmietankę, cukier puder i cukier waniliowy umieścić w misie miksera i ubić na sztywno. Białą czekoladę rozpuścić w mikrofali i wlewać stopniowo do kremu, cały czas ubijając.

Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać.

Przekładanie

Dolny blat ułożyć na dnie tortownicy (tortownica powinna mieć zapiętą obręcz – to pozwoli złożyć równy tort – krem nie będzie się wylewał na boki). Blat skropić przygotowanym ponczem z herbaty, soku z cytryny i cukru. Blat można posmarować dżemem truskawkowym, ale nie jest to konieczne. Dno wyłożyć połową truskawek, pokrojonych w plasterki. Wyłożyć połowę kremu stracciatella i wyrównać. Przykryć drugim blatem.

Drugi blat również skropić lekko herbatą, wyłożyć truskawki i drugą część kremu stracciatella. Przykryć trzecim blatem, lekko docisnąć od góry.

Tortownicę włożyć do specjalnego pojemnika na tort lub delikatnie owinąć folią aluminiową, żeby uniknąć przeniknięcia zapachów z lodówki.

Tort umieścić w lodówce przez noc.

Dekoracja

Gorzką czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Mascarpone, śmietankę, cukier puder i cukier waniliowy ubić na sztywno.

Równomiernie wysmarować górę i brzegi torta (więcej kremu na górze, mniej na bokach). Wyrównać nożem lub specjalną szpatułką do dekoracji tortów.

Boki obsypać startą czekoladą, górę udekorować truskawkami.

Schłodzić przed podaniem.

Tort stracciatella z truskawkami 18
Tort stracciatella z truskawkami
Tort stracciatella z truskawkami 20
Tort stracciatella z truskawkami
Tort stracciatella z truskawkami 6
Tort stracciatella z truskawkami

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2315

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *