5
(2315)

Tort stracciatella z truskawkami to nieskomplikowany, ale za to bardzo efektywny tort. Smakuje rewelacyjnie. Kawałki gorzkiej czekolady w kremie idealnie równoważą słodycz kremu. Biszkopt można, ale nie trzeba posmarować dżemem truskawkowym – dżem dodaje trochę więcej słodyczy. Pomijając go, tort będzie odrobinę mniej słodki.

Biszkopt możemy upiec dzień przed przełożeniem. Po przełożeniu tort powinien stać przez noc w lodówce. Dekorację kremem zrobić najlepiej w dniu podania.

Inne torty znajdziecie tutaj 🙂

Tort stracciatella z truskawkami
Tort stracciatella z truskawkami
Tort stracciatella z truskawkami
Tort stracciatella z truskawkami
Tort stracciatella z truskawkami
Tort stracciatella z truskawkami

Składniki na tortownicę 25 cm

Biszkopt

  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu winnego

Krem stracciatella

  • 500 g mascarpone
  • 330 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 100 g białej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady

Krem do dekoracji tortu

  • 200 g śmietanki kremówki
  • 125 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy

Dodatkowo

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 300-400 g świeżych truskawek + kilka do dekoracji
  • dżem truskawkowy (opcjonalnie)
  • gorzka herbata z sokiem z cytryny i cukrem do nasączenia biszkoptu

Przygotowanie

Biszkopt

Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka wbić do talerza, posypać proszkiem do pieczenia, odczekać chwilę i polać je octem. Zamieszać.
Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Dodać powoli żółtka i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać mąkę i również delikatnie mieszać.
Wlać ciasto do tortownicy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C i piec ok. 40 minut na tzw. suchy patyk. Ostudzić.

Przekroić na 3 równe blaty.

Krem straciatella

Gorzką czekoladę posiekać nożem.

Mascarpone, śmietankę, cukier puder i cukier waniliowy umieścić w misie miksera i ubić na sztywno. Białą czekoladę rozpuścić w mikrofali i wlewać stopniowo do kremu, cały czas ubijając.

Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać.

Przekładanie

Dolny blat ułożyć na dnie tortownicy (tortownica powinna mieć zapiętą obręcz – to pozwoli złożyć równy tort – krem nie będzie się wylewał na boki). Blat skropić przygotowanym ponczem z herbaty, soku z cytryny i cukru. Blat można posmarować dżemem truskawkowym, ale nie jest to konieczne. Dno wyłożyć połową truskawek, pokrojonych w plasterki. Wyłożyć połowę kremu stracciatella i wyrównać. Przykryć drugim blatem.

Drugi blat również skropić lekko herbatą, wyłożyć truskawki i drugą część kremu stracciatella. Przykryć trzecim blatem, lekko docisnąć od góry.

Tortownicę włożyć do specjalnego pojemnika na tort lub delikatnie owinąć folią aluminiową, żeby uniknąć przeniknięcia zapachów z lodówki.

Tort umieścić w lodówce przez noc.

Dekoracja

Gorzką czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Mascarpone, śmietankę, cukier puder i cukier waniliowy ubić na sztywno.

Równomiernie wysmarować górę i brzegi torta (więcej kremu na górze, mniej na bokach). Wyrównać nożem lub specjalną szpatułką do dekoracji tortów.

Boki obsypać startą czekoladą, górę udekorować truskawkami.

Schłodzić przed podaniem.

Tort stracciatella z truskawkami
Tort stracciatella z truskawkami
Tort stracciatella z truskawkami
Tort stracciatella z truskawkami
Tort stracciatella z truskawkami
Tort stracciatella z truskawkami

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2315

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *