Tort truskawkowy z kremem z mascarpone i białej czekolady

5
(1)

Tort truskawkowy z kremem z mascarpone i białej czekolady

Składniki

Biszkopt:

  • 5 jajek 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 szklanka mąki 
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżka octu winnego 

Krem mascarpone:

  • 500 g serka mascarpone 
  • 300 g śmietanki 30% 
  • rozpuszczona w mikrofalówce (lub kąpieli wodnej) biała czekolada 
  • pół szklanki cukru pudru 
  • 3 łyżki soku z cytryny 
  • dżem wiśniowy (u mnie domowy) 
  • ew. śmietan fix do śmietany 

Krem truskawkowy:

  • 300 g truskawek 
  • 2 czubate łyżeczki żelatyny 
  • 90 g cukru pudru 
  • 100 ml wina musującego (u mnie o smaku wieloowocowym) 
  • 250 ml schłodzonej śmietanki kremowej 
  • ew. śmietan fix do śmietany 

PRZYGOTOWANIE

Biszkopt:

  • Białka oddzielić od żółtek.
  • Żółtka wbić do talerza, posypać proszkiem do pieczenia, odczekać chwilę i polać je octem. Zamieszać.
  • Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Dodać powoli żółtka i delikatnie wymieszać.
  • Na koniec dodać mąkę i również delikatnie mieszać.
  • Wlać ciasto do tortownicy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C i piec ok. 40 minut na tzw. suchy patyk.
  • Gdy jest zimny, przekroić go na 3 części i nasączyć ponczem z czarnej herbaty (musi być stosunkowo mocna).

Krem mascarpone:

  • Ubić połowę śmietanki na sztywno.
  • Wymieszać ją delikatnie z serkiem mascarpone i dodać resztę śmietanki i rozpuszczoną czekoladę, wymieszać. Dodać cukier, wymieszać.
  • Można dodać kilka kropel aromatu waniliowego. Na końcu dodać sok z cytryny i znowu wymieszać delikatnie.
  • Spód biszkoptu wysmarować dżemem wiśniowym, na to wyłożyć mniejszą część kremu mascarpone. Przykryć kolejną częścią biszkoptu.

Krem truskawkowy:

  • Ok. 300g truskawek zmiksować blenderem razem z winem musującym i cukrem pudrem.
  • Dodać rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę.
  • Śmietankę ubić na sztywno i połączyć z musem truskawkowym.
  • Biszkopt zamknąć znowu obręczą od tortownicy i wylać krem truskawkowy. Odstawić do stężenia do lodówki.
  • Po tym czasie na kremie truskawkowym ułożyć ostatni biszkopt.
  • Udekorować resztą kremu mascarpone i truskawkami.
Tort truskawkowy z kremem z mascarpone i białej czekolady

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *