5
(1)

Tradycyjna sałatka jarzynowa gości w wielu domach w trakcie Wielkanocy. Osobiście bardzo lubię robić ją też w trakcie roku, wykorzystując ugotowane warzywa z rosołu. Taka wersja smakuje wtedy nawet lepiej 🙂

Inne wielkanocne przepisy znajdziecie tutaj 🙂

Tradycyjna sałatka jarzynowa
Tradycyjna sałatka jarzynowa
Tradycyjna sałatka jarzynowa
Tradycyjna sałatka jarzynowa

Składniki

  • 5 jajek
  • 4 marchewki
  • 1 duża lub 2 średnie pietruszki
  • 1/2 korzenia selera
  • 2 cebule
  • 1 puszka groszku
  • 1 puszka kukurydzy (opcjonalnie)
  • 4-5 ogórków kiszonych
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1 ząbek czosnku
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Jajka ugotować na twardo. Po ugotowaniu zalać od razu zimną wodą.

Marchew, seler i pietruszkę obrać. Umieścić w garnku razem z obraną cebulą. Wsypać 1 łyżeczkę soli i gotować do miękkości. Można oczywiście też użyć warzyw z rosołu (nawet lepiej wtedy smakuje sałatka 🙂 )

Ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie, ostudzić.

Jabłko obrać i podzielić na ćwiartki, a następnie pokroić w kostkę.

W kostkę pokroić również ostudzone ziemniaki, marchew, pietruszkę, ogórka kiszonego, seler oraz jajka.

Kukurydzę i groszek odsączyć.

Wszystkie składniki wymieszać. Dodać majonez, musztardę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić 2 łyżeczkami soli i 1 łyżeczką pieprzu. Wymieszać.

Tradycyjna sałatka jarzynowa
Tradycyjna sałatka jarzynowa
Tradycyjna sałatka jarzynowa
Tradycyjna sałatka jarzynowa

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *