Te ciasto czekoladowe bez mąki jest fenomenalne. Dodatek rumu sprawia, że w smaku przypomina cukierki truflowe. Natrafiłam na ten przepis kiedyś w internecie. Szybko podbił moje serce. Ciasto jest bardzo bardzo intensywne w smaku. Nie zje się go raczej więcej niż kawałek na raz 🙂 Ale ile radości ten kawałek sprawia! A do kawki pasuje idealnie.
Jeśli szukacie innych czekoladowych inspiracji to zajrzyjcie tutaj 🙂
Jako że jest to przepis na ciasto czekoladowe bez mąki to nadaje się idealnie dla osób na diecie bezglutenowej.
Składniki
Spód:
- 1 białko z dużego jajka
- 40 g drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżeczki kakao
- kilka kropel soku z cytryny
Krem czekoladowy:
- 400 g gorzkiej czekolady 70%
- 60 ml rumu
- 60 ml miodu płynnego
- 500 ml śmietanki kremówki 36%
Przygotowanie:
Beza:
- Białko ubić na sztywno. Dodać cukier i ubijać. Bezę ubijać przez ok. 5 minut.
- Po tym czasie ubite białko wylać na tortownicę wyłożoną papierem o średnicy 20 cm.
- Bezę piec 15-20 minut w 180 stopniach.
Krem czekoladowy:
- W rondlu zagrzać rum, miód oraz 100 ml śmietanki. Mocno podgrzać, ale nie gotować. Dodać drobno posiekaną czekoladę i wymieszać, aż powstanie gęsty sos czekoladowy.
- Resztę śmietanki ubić na sztywno. Stopniowo połączyć z masą czekoladową.
- Całość wylać na ostudzoną bezę, przykryć folią i wstawić na przynajmniej kilka godzin do lodówki.
Inspiracja na te ciasto pochodzi stąd.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!