Ciasta Czekoladowe

Truflowe ciasto czekoladowe bez mąki

5
(1479)

Te ciasto czekoladowe bez mąki jest fenomenalne. Dodatek rumu sprawia, że w smaku przypomina cukierki truflowe. Natrafiłam na ten przepis kiedyś w internecie. Szybko podbił moje serce. Ciasto jest bardzo bardzo intensywne w smaku. Nie zje się go raczej więcej niż kawałek na raz 🙂 Ale ile radości ten kawałek sprawia! A do kawki pasuje idealnie.

Jeśli szukacie innych czekoladowych inspiracji to zajrzyjcie tutaj 🙂

Jako że jest to przepis na ciasto czekoladowe bez mąki to nadaje się idealnie dla osób na diecie bezglutenowej.

ciasto czekoladowe bez maki 1

Składniki

Spód:

  • 1 białko z dużego jajka
  • 40 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki kakao
  • kilka kropel soku z cytryny

Krem czekoladowy:

  • 400 g gorzkiej czekolady 70%
  • 60 ml rumu
  • 60 ml miodu płynnego
  • 500 ml śmietanki kremówki 36%

Przygotowanie:

Beza:

  • Białko ubić na sztywno. Dodać cukier i ubijać. Bezę ubijać przez ok. 5 minut.
  • Po tym czasie ubite białko wylać na tortownicę wyłożoną papierem o średnicy 20 cm.
  • Bezę piec 15-20 minut w 180 stopniach.

Krem czekoladowy:

  • W rondlu zagrzać rum, miód oraz 100 ml śmietanki. Mocno podgrzać, ale nie gotować. Dodać drobno posiekaną czekoladę i wymieszać, aż powstanie gęsty sos czekoladowy.
  • Resztę śmietanki ubić na sztywno. Stopniowo połączyć z masą czekoladową.
  • Całość wylać na ostudzoną bezę, przykryć folią i wstawić na przynajmniej kilka godzin do lodówki.

ciasto czekoladowe bez maki 2
ciasto czekoladowe bez maki

Inspiracja na te ciasto pochodzi stąd.

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1479

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.