Warzywne kotlety z pieczarkami, cukinią, papryką i nutą curry

4.7
(3)

Uwaga sama jestem zdziwiona, ale te warzywne kotlety z pieczarkami, cukinią, papryką i nutą curry wyszły genialne! Można je jeść bez żadnych dodatków, chyba że ktoś woli to można oczywiście. Nie próbowałam, ale myślę, że na zimno będą tak samo dobre! Połączenie smaków jest świetne. Wystarczy dobrze przyprawić, żeby wydobyć smak z warzyw. Takie placki są lepsze od ziemniaczanych!

Warzywne kotlety z pieczarkami, cukinią, papryką i nutą curry

Składniki

  • 1 duża cebula
  • 6-7 pieczarek
  • 1 mała cukinia
  • 1/2 dużej papryki czerwonej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 czubata łyżeczka sezamu
  • 1 płaska łyżeczka curry
  • 5 łyżek mąki
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 jajka
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

  •  Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę. To samo zrobić z papryką i pieczarkami.
  • Cukinie obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • Dodać jajka, bułkę tartą, mąkę, sezam, curry, sos sojowy.
  • Doprawić solą i pieprzem. Spróbować czy jest dobre na słoność i ostrość, ewentualnie doprawić.
  • Smażyć na rozgrzanym oleju albo oliwie.
Warzywne kotlety z pieczarkami, cukinią, papryką i nutą curry

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 4.7 / 5. Liczba głosów: 3

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *