5
(3)

Te ciasto orzechowe przypomina konsystencją brownie. Jest ciężkie i pysznie wilgotne. Dominuje smak orzechów i trudno się dziwić, bo ilość orzechów jest spora. Idealnie pasuje do zbliżających się Świąt, choć myślę, że nada się też na inne okazje w ciągu roku.

Inne przepisy na świąteczne wypieki znajdziecie tutaj 🙂

Wilgotne ciasto orzechowe

Składniki

  • 6 jajek
  • 200 g miękkiego masła
  • 350 g obranych orzechów włoskich
  • 275 g cukru trzcinowego
  • 80 g mąki
  • 1 kieliszek rumu
  • szczypta soli

Przygotowanie

  • Rozgrzać piekarnik do 150°C.
  • Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Można użyć kwadratowej formy 20×20 lub tortownicy o średnicy ok 26 cm.
  • Orzechy umieścić w robocie kuchennym i zmiksować na drobną mąkę. Wsypać do miski z połową cukru i wymieszać.
  • W innej misce, zmiksować miękkie masło z pozostałym cukrem za pomocą miksera elektrycznego.
  • Dodać mieszankę orzechów z cukrem.
  • Stopniowo dodawać jajka, jedno po drugim, cały czas mieszając mikserem.
  • Następnie dodajemy mąkę, sól i rum.
  • Wlać masę do formy i piec przez około 1 godzinę i 10 minut.
  • Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Wilgotne ciasto orzechowe
Wilgotne ciasto orzechowe
wilgotne ciasto orzechowe

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 3

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *