Wuzetka owocowa to ciasto czekoladowe z dżemem porzeczkowym i malinowym kremem, polane pyszną, czekoladową polewą!
Wuzetka owocowa z malinowym kremem i dżemem porzeczkowym to moja wariacja tradycyjnej wuzetki 🙂 Jest bardziej wyrazista, a kwaskawe owoce, czy to maliny, czy porzeczka powodują, że całość nie jest taka mdła.
Jeśli ktoś nie znajdzie malinowego mascarpone to śmiało można użyć zwykłego, ewentualnie dodać troszkę więcej cukru, ale to kwestia gustu.
Zapraszam też po przepisy na inne ciasta tutaj 🙂



Składniki
Ciasto czekoladowe
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g kakao
- 120 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 300 ml wrzącej wody
- 3 jajka (L)
- 1 i 1/3 szklanki mleka 3,2%
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem malinowy
- 500 g mascarpone o smaku malinowym
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 budynie malinowe (każdy po 40g)
- 1 cukier waniliowy
Dodatkowo
- 450 g dżemu porzeczkowego (ew. malinowego) (polecam marki Maribel z Lidla)
Polewa
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 g gorzkiej czekolady
- 200 ml śmietanki 30%
Przygotowanie
Ciasto
Mąkę wymieszać w misce z solą i proszkiem do pieczenia.
Czekoladę połamać na kawałki i umieścić w misce razem z kakao. Zalać wrzącą wodą i dokładnie wymieszać, aż czekolada się rozpuści, a całość będzie miała gładką konsystencję. Lekko ostudzić.
Masło rozpuścić i zmiksować z cukrem. Dodawać po jednym jajku, cały czas mieszając. Dodać przestudzoną czekoladę na przemian z mlekiem.
Na końcu dodać suche składniki i delikatnie wymieszać na niskich obrotach (jak ciasto się za bardzo napowietrzy to potem powstaną nam puste przestrzenie w upieczonym cieście 🙂 )
Ciasto będzie bardzo rzadkie! Nie przeraźcie się tym.
Gotowe ciasto wlać do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 45 minut w 175 C. Ostudzić i przekroić na pół, tworząc dwa blaty ciasta.
Krem malinowy
Schłodzoną śmietankę i mascarpone umieścić w misie miksera razem z cukrami i zmiksować. W miarę miksowania krem zacznie gęstnieć. Na koniec dodać budynie i dokładnie wymieszać.
Wykończenie
Dolny blat ciasta posmarować dżemem porzeczkowym. Na dżem wyłożyć krem malinowy i przykryć drugim blatem ciasta. Lekko przycisnąć.
Polewa
Śmietankę i połamane czekolady umieścić w rondelku i rozpuścić, cały czas mieszając, aż powstanie jednolita i gęsta polewa. Polać wierzch ciasta.
Ciasto schłodzić w lodówce przez przynajmniej kilka godzin.



Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!
Czy to ciasto przekrojęna więcej niż dwa blaty gdybym piekła w formie okrągłej?
Niestety nie próbowałam 🙂
Wygląda smakowicie. Zastanawiam się czy budynie do kremu najpierw ugotować? Jeśli tak to w mniejszej ilości mleka? Bo chyba nie wsypać w formie proszku – kremu nie poddaje się już obróbce cieplnej. Będę wdzięczna za odpowiedź.
Budynie wsypuje się właśnie w proszku 🙂
Ale jak to, nie jada się surowej mąki ziemniaczanej, ani żadnej innej.