Ciasta Czekoladowe Przekładane

Wuzetka

0
(0)

Wuzetka to taka klasyka wypieków. Nie jest to skomplikowane ciasto, a z pewnością bardzo wystawne. Nadaje się świetnie na różne okazje. Ja osobiście wolę wersję z mascarpone, niektórzy preferują krem, jedynie ze śmietanki. Dla mnie ten jest dużo smaczniejszy 🙂

Wuzetka 2

Składniki

Ciasto:

  • 7 jajek
  • 2/3 szklanki kakao
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1 szklanka drobnego cukru

Krem:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 500 g serka mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier z prawdziwą wanilią

Polewa:

  • 100 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
  • 3-4 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • słoik powideł śliwkowych
  • sok z jednej cytryny, czarna herbata i cukier do nasączenia

Przygotowanie:

Ciasto:

  • Białka ubić na sztywną pianę.
  • Dodać cukier cały czas miksując. Ubijać przez około 4 minuty. Dodawać po jednym żółtku.
  • Następnie dodać wymieszaną mąkę z kakao. Dokładnie wymieszać. 
  • Prostokątną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać gotowe ciasto. 
  • Piec 30 minut w 170 stopniach. Ostudzić.
  • Ciasto przekroić na dwa blaty.
  • Przygotować mocną herbatę, dodać sok z cytryny i dodać cukru. Gotowym ponczem skropić oba blaty ciasta.
  • Dolny posmarować powidłami.

Krem:

  • Do miski wlać śmietankę, dodać mascarpone i cukry. Całość dokładnie zmiksować na wysokich obrotach, aż powstanie gęsty krem.
  • Krem wyłożyć na dolny blat ciasta, na powidła śliwkowe.
  • Przykryć drugim blatem.

Polewa:

  • Masło rozpuścić z wodą i cukrem w rondelku. Po rozpuszczeniu dodać kakao. Intensywnie wymieszać i zdjąć z ognia.
  • Jeśli polewa jest za gęsta to dodać odrobinkę wody, dokładnie wymieszać. Polewę wylać na ciasto i rozprowadzić.
  • Wuzetka powinna być przechowywana w lodówce.

Wuzetka 1 1
Wuzetka

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.