Miałam ochotę zrobić dzisiaj coś innego. Wymyśliłam więc wytrawny sernik z łososiem i suszonymi pomidorami z dodatkiem sosu tatarskiego. Sernik wychodzi delikatny i kremowy. Smakuje dobrze zarówno na ciepło i na zimno 🙂
Składniki
Spód:
- 80 mąki żytniej
- 40 g otrębów żytnich
- 80 g roztopionego masła
- Sól
Masa serowa:
- 700 g twarogu z wiaderka
- 2 jajka
- 160 g wędzonego łososia
- 80 g pomidorów suszonych z zalewy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- Sól, pieprz
Sos tatarski:
- 2 surowe żółtka
- 1 czubata łyżka musztardy
- 300 ml oleju rzepakowego
- 20-40 g grzybów z zalewy albo podsmażonych pieczarek
- 20-40 g ogórków konserwowych
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki białego pieprzu
- 1 łyżka octu
- cukier
PRZYGOTOWANIE
Sos:
- Żółtka , musztardę, ocet sól i pieprz utrzeć na jednolitą, kremową masę. Dodawać stopniowo, bardzo powoli, małym strumieniem olej rzepakowy.
- Dodać pokrojone bardzo drobno grzyby i ogórki konserwowe. Doprawić solą, cukrem i pieprzem.
- Wstawić do lodówki.
Spód:
- Masło rozpuścić.
- Mąkę wymieszać z otrębami i solą i wlać roztopione masło. Wymieszać, aż powstanie kruszonka.
- Równomiernie rozsypać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Masa serowa:
- Twaróg zmiksować z jajkami.
- Czosnek króciutko podsmażyć na oleju rzepakowym.
- Dodać łososia, podsmażony czosnek i pomidory. Zmiksować wszystko blenderem.
- Doprawić sporą ilością soli i pieprzem.
- Masę serową wylać na spód.
- Sernik piec 1 godzinę i 15 minut w 180 stopniach.