Wytrawny sernik z łososiem i suszonymi pomidorami z sosem tatarskim

5
(1)

Miałam ochotę zrobić dzisiaj coś innego. Wymyśliłam więc wytrawny sernik z łososiem i suszonymi pomidorami z dodatkiem sosu tatarskiego. Sernik wychodzi delikatny i kremowy. Smakuje dobrze zarówno na ciepło i na zimno 🙂

Wytrawny sernik z łososiem i suszonymi pomidorami z sosem tatarskim

Składniki

Spód:

  • 80 mąki żytniej
  • 40 g otrębów żytnich
  • 80 g roztopionego masła
  • Sól

Masa serowa:

  • 700 g twarogu z wiaderka
  • 2 jajka
  • 160 g wędzonego łososia
  • 80 g pomidorów suszonych z zalewy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • Sól, pieprz

Sos tatarski:

  • 2 surowe żółtka
  • 1 czubata łyżka musztardy
  • 300 ml oleju rzepakowego
  • 20-40 g grzybów z zalewy albo podsmażonych pieczarek
  • 20-40 g ogórków konserwowych
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki białego pieprzu
  • 1 łyżka octu
  • cukier

PRZYGOTOWANIE

Sos:

  • Żółtka , musztardę, ocet sól i pieprz utrzeć na jednolitą, kremową masę. Dodawać stopniowo, bardzo powoli, małym strumieniem olej rzepakowy.
  • Dodać pokrojone bardzo drobno grzyby i ogórki konserwowe. Doprawić solą, cukrem i pieprzem.
  • Wstawić do lodówki.

Spód:

  • Masło rozpuścić.
  • Mąkę wymieszać z otrębami i solą i wlać roztopione masło. Wymieszać, aż powstanie kruszonka.
  • Równomiernie rozsypać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Masa serowa:

  • Twaróg zmiksować z jajkami. 
  • Czosnek króciutko podsmażyć na oleju rzepakowym.
  • Dodać łososia, podsmażony czosnek i pomidory. Zmiksować wszystko blenderem.
  • Doprawić sporą ilością soli i pieprzem.
  • Masę serową wylać na spód.
  • Sernik piec 1 godzinę i 15 minut w 180 stopniach.
Wytrawny sernik z łososiem i suszonymi pomidorami z sosem tatarskim
wytrawny sernik z łososiem

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *