Zapiekanka ziemniaczana Gratin Dauphinois

0
(0)

Gratin Dauphinois przeważnie robione jest bez jajek. Postanowiłam trochę zmienić recepturę i zrobiłam po swojemu. Idealne jako dodatek do obiadu lub jako obiad sam w sobie. Można modyfikować i dodać np. wędzonego łososia.

Obiady

Składniki

  • 1,4 kg ziemniaków
  • 300 ml + 30 ml śmietanki kremówki
  • 300 ml mleka
  • 2 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka miodowej musztardy
  • 50 g sera długo dojrzewającego lub innego (ja użyłam Cheddar)
  • sól, gałka muszkatołowamasło

PRZYGOTOWANIE

  • Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na talarki. Włożyć do rondla i zalać mieszanką śmietanki i mleka doprawioną dwiema łyżeczkami soli, musztardą i gałką. Gotować ok. 15 minut pod przykryciem na malutkim ogniu.
  • 30 ml śmietanki wymieszać dokładnie z jajkami.
  • Naczynie żaroodporne natrzeć masłem wymieszanym z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • Ziemniaki ułożyć warstwami w naczyniu. Zalać mieszanką śmietanowo-mleczną, w której gotowały się ziemniaki a następnie mieszanką śmietanowo-jajeczną.
  • Posypać startym serem.
  • Piec 40 minut w 200 stopniach C.
Obiady
Gratin Dauphinois

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *