Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i parmezanem

5
(1986)

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i parmezanem to pyszny przepis na bardzo syty obiad. Zapiekanka wychodzi bardzo treściwa i smakuje rewelacyjnie! Panierowany kurczak robi w tym przepisie robotę 🙂

Zapraszam też po inne przepisy z makaronem tutaj 🙂

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i  parmezanem

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i parmezanem

Składniki

Sos

  • 2 puszki krojonych pomidorów (600 g)
  • 1 duża cebula
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, cukier, bazylia

Kurczak

  • 2 piersi z kurczaka
  • ¾ szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki bułki tartej
  • sól, pieprz

Dodatkowo

  • 350 g makaronu penne
  • 120 g startego
  • 120 g startego żółtego sera
  • 120 g mozzarelli pokrojonej w kostkę
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Sos

  1. Cebulę drobno poszatkować i zeszklić na oliwie do miękkości.
  2. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i krojone pomidory.
  3. Dodać 2 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu i 2 łyżeczki bazylii.
  4. Dusić pod przykryciem przez 25 minut.

Kurczak

  1. Kurczaka pokroić w paski.
  2. Mięso doprawić solą i pieprzem.
  3. Każdy pasek obtoczyć w mące, następnie zamoczyć w jajku i obtoczyć w bułce tartej.
  4. Smażyć na oleju na złoty kolor (lub we frytkownicy beztłuszczowej).

Wykończenie

  1. Makaron ugotować krócej o 1 min niż na opakowaniu.
  2. Wymieszać go z sosem.
  3. Dodać startym parmezanem i pokrojonym w kostkę serem mozarella.
  4. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą.
  5. Wyłożyć połowę makaronu.
  6. Usmażone mięso pokroić na mniejsze kawałki.
  7. Połowę mięsa wyłożyć na makaron.
  8. Przykryć pozostałym makaronem.
  9. Posypać startym, żółtym serem.
  10. Piec 30 minut w 190 stopniach.
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i parmezanem
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i parmezanem
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i parmezanem
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i parmezanem

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1986

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *