Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i parmezanem to pyszny przepis na bardzo syty obiad. Zapiekanka wychodzi bardzo treściwa i smakuje rewelacyjnie! Panierowany kurczak robi w tym przepisie robotę 🙂
Zapraszam też po inne przepisy z makaronem tutaj 🙂
Składniki
Sos
- 2 puszki krojonych pomidorów (600 g)
- 1 duża cebula
- 30 ml oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, cukier, bazylia
Kurczak
- 2 piersi z kurczaka
- ¾ szklanki mąki
- 2 jajka
- 1,5 szklanki bułki tartej
- sól, pieprz
Dodatkowo
- 350 g makaronu penne
- 120 g startego
- 120 g startego żółtego sera
- 120 g mozzarelli pokrojonej w kostkę
- olej do smażenia
Przygotowanie
Sos
Cebulę drobno poszatkować i zeszklić na oliwie do miękkości. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i krojone pomidory. Dodać 2 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu i 2 łyżeczki bazylii.
Dusić pod przykryciem przez 25 minut.
Kurczak
Kurczaka pokroić w paski. Mięso doprawić solą i pieprzem. Każdy pasek obtoczyć w mące, następnie zamoczyć w jajku i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor (lub we frytkownicy beztłuszczowej).
Wykończenie
Makaron ugotować krócej o 1 min niż na opakowaniu. Wymieszać go z sosem. Dodać startym parmezanem i pokrojonym w kostkę serem mozarella.
Naczynie żaroodporne posmarować oliwą. Wyłożyć połowę makaronu.
Usmażone mięso pokroić na mniejsze kawałki. Połowę mięsa wyłożyć na makaron. Przykryć pozostałym makaronem. Posypać startym, żółtym serem.
Piec 30 minut w 190 stopniach.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!