Zawijane pizzerki to ciąg dalszy mojej przygody z rollsami 😀 da się je chyba zrobić ze wszystkim co tylko przyjdzie do głowy… 🙂 Jak widać ciasto nadaje się nie tylko do wersji na słodko, ale też na słono 😉Wystarczy dodać mniej cukru do ciasta 🙂 Cieszyły się powodzeniem na imprezie, więc chyba były dobre 🙂 Farsz można wykorzystać też do rollsów z ciasta francuskiego. Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia. Zawijane pizzerki to świetny pomysł na imprezową przekąskę. Są praktyczniejsze od zwykłej pizzy i łatwiejsze do podania gościom na przyjęciu.
Składniki
- 4,5 szklanek mąki
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki cukru
- 1 opakowanie drożdży instant
- 1/3 szklanki stopionego masła
- 2 jajka w temp. pokojowej
- 1 łyżeczka soli
Na farsz:
- 1 puszka pomidorów
- kostka żółtego sera
- 4-5 dużych pieczarek
- 1 cebula
- szynka
- 2 ząbki czosnku
- bazylia, oregano, sól, pieprz, zioła prowansalskie, cukier
PRZYGOTOWANIE
- Mleko podgrzać. Cukier wsypać do miski. Zalać mlekiem. Dodać drożdże i odstawić na 5 minut. Następnie dodać masło, jajka i sól. Wymieszać. Dodać stopniowo mąkę i zagniatać ciasto, aż będzie jednolite. Odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
- Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować każdą na prostokąt (grubość ok. 4mm)
- Ser zetrzeć. Szynkę i pieczarki pokroić w bardzo drobną kostkę. Cebulę drobno posiekać.
- Pomidory podgrzać w rondelku. Dodać czosnek, łyżeczkę bazylii, oregano i ziół prowansalskich. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Można dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Zmiksować blenderem.
- Rozwałkowane ciasto równomiernie wysmarować sosem pomidorowym. Zostawić trochę sosu. Równomiernie wysypać pieczarki, cebulę, szynkę i na koniec ser. Zostawić 2-3 cm wolne przy brzegu do którego będziemy zawijać ciasto (żeby farsz przy końcu nie wypłynął).
- Zawinąć ciasto, pokroić na równe części i wyłożyć na blachę. Odstawić na 45 minut.
Rollsy lekko posmarować pozostałym sosem pomidorowym. - Następnie piec ok 15 minut w 200 stopniach.