5
(1)

Żeberka pieczone w marynacie z miodu, musztardy i sosu sojowego. Wcale nie są tak trudne w przygotowaniu, jakby się mogło wydawać. Kluczem jest dobra marynata. I tutaj oczywiście są różne gusta. Ja generalnie bardzo lubię mięsa marynowane w miodzie i musztardzie. Tutaj ważną rolę odgrywa też sos sojowy. Pieczenie w rękawie pozwala zachować soczystość mięsa, a jednocześnie oszczędza nam mycia garów 🙂

Żeberka pieczone

Składniki

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka soli, pieprzu, kminku mielonego, papryki słodkiej

Przygotowanie:

  • Olej wymieszać z sosem sojowym, musztardą, miodem, przeciśniętym czosnkiem i przyprawami.
  • Żeberka podzielić na mniejsze kawałki dokładnie wymacerować w marynacie.
  • Odstawić pod przykryciem do lodówki na minimum 2h, a najlepiej całą noc.
  • Na następny dzień żeberka z marynatą przełożyć do rękawa do pieczenia.
  • Rękaw wyłożyć na blaszce do pieczenia i pieczemy 1,5h w 190 stopniach.
  • Żeberka pieczone podawać z ulubionymi dodatkami.

Żeberka pieczone

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie

 i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *