5
(2765)

Zupa dyniowa – krem

Zupa dyniowa to jedna z moich ulubionych zup. Gdy tylko pojawiają się w sklepie dynie od razu biorę się za przygotowanie zupy krem z dyni. Zupa z dyni jaką ja robię, to wersja bardzo prosta. Nie lubię dodatku pomarańczy czy mleka kokosowego. W moim przepisie smak podkręca cebula z pomidorami oraz sama dynia, którą podsmażam na maśle.

Zapraszam też po inne przepisy tutaj.

Zupa dyniowa - krem

Zupa dyniowa - krem

Składniki

  • 2-2,5 kg dyni (najlepsza jest hokkaido)
  • 2-3 cebule
  • 200 g masła
  • 500 g ziemniaków
  • 1/2 puszki krojonych pomidorów
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Dynię obrać i pokroić w kostkę. Smażyć na 100 g masła do miekkości, aż dynia zacznie się lekko rozpadać.
  2. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na pozostałym maśle. Dodać pomidory i smażyć razem przez kilka minut. Doprawić 1 łyżeczką cukru.
  3. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
  4. Usmażoną dynię, cebulę z pomidorami, ugotowane ziemniaki i bulion zblendować w garnku. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Zupa dyniowa - krem
Zupa dyniowa – krem

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2765

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *