Zupa krem z brokułów wyszła super. Ostatnio bardzo często sięgam po brokuły. Mogłabym je jeść na okrągło 🙂 Zupa łatwa w przygotowaniu i w miarę szybka. Uwielbiam takie zupki bo są syte, zdrowe i niskokaloryczne 🙂
Składniki
Składniki na bulion:
- 2 ćwiartki z kurczaka
- 1 duża pietruszka
- 1 średni seler
- 4 marchewki
- 1 duża cebula
- 2-3 suszone grzyby
- 3-4 liście laurowe
- 5-6 ziaren ziela angielskiego
- sól
Dodatkowo:
- 1 kg brokułów
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
PRZYGOTOWANIE
- Kurczaka umyć.. Pietruszkę, marchew, cebulę i seler obrać. Wszystko zalać ok. 1,8 l wody. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i około 2 łyżeczek soli. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez godzinę.
- Brokuły podzielić na mniejsze części. Zalać wodą i gotować do miękkości.
- Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Przed smażeniem dodać szczyptę soli i cukru.
- Dodać ugotowane brokuły i smażyć przez ok. 10 minut. Można je trochę posolić.
- Bulion odcedzić.
- Brokuły zalać połową bulionu. Można więcej, w zależności od gęstości zupy jaką chce się osiągnąć.
- Wszystko zmiksować blenderem. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!